Общината в Дупница с кризисен ПР! Нямало да бастисват градинката зад автогарата, ще правят паркинг покрай реката

Пиарът на Община Дупница Андрей Богоев определи  като манипулация информацията, че предстои изграждането на паркинг на мястото на градинската зад старата автогара. На фейсбук страницата на Общината той публикува следното съобщение:

„Уважаеми граждани,

Във връзка с решението на Община Дупница за обособяване на нов паркинг и напрежението, създадено чрез манипулации в социалните мрежи, Община Дупница уведомява гражданите ,че градинката на ул. “Княз Борис I” (зад магазин ЛИДЛ), не само няма да бъде засегната по никакъв начин , а предстои допълнително озеленяване и значителни подобрения по одобрен проект от програмата за ТГС.

Нов паркинг ще има, за да се облекчи натовареността на паркингите около центъра, но видно от приложената схема от градоустройствения план на гр. Дупница, ще бъде на посочената със синьо зона до магазин ЛИДЛ. Видим е и надписът ” за паркинг” на схемата, както и надписът “за озеленяване”, което е градинката.Зоната в зелено е градинката зад ЛИДЛ и тя си остава градинка, която , след предстоящите подобрения, ще стане още по-красива и функционална”.

Кризисният ПР стана наложителен, след като по заявление на кмета Първан Дангов в Общинския съвет бе внесена докладна записка от зам. – кмета Бойко Христов. С нея  се предлага частично изменение на Общия устройствен план в обхвата на имота, публична общинска собственост, от зона за озеленяване в зона за обществено-обслужващи дейности. Целта е в имота от над 3 дка (3 333 кв. м) да се обособи открит паркинг, който ще заеме 732 кв. м.

Посочените от вносителите мотиви за частично изменение на действащия Общ устройствен план на община Дупница са обществено-икономически.Те се базират на тенденцията за разрастване на жилищната зона с малка височина и увеличаването на търговските части в централните градски части на град Дупница. Управленците на Дупница отчитат пренасищане с жилищни сгради, което поражда нуждата от изграждане на открити паркинги. Те смятат, че с внесеното предложение за изменение на Общия устройствен план на гр.Дупница ще постигнат  устойчиво развитие на средата. Докладната ще бъде разгледана и подложена на гласуване на заседанието на съвета на 28 март.

Общински съветници, които са членове на комисията по ТСУ също са в неведение и според тях е ставало въпрос именно за пространството на градинката при старата автогара.Те допускат, че е възможно да е имало преговори с ръководството на немската верига, за които обаче те не са уведомени и нямат информация. На заседанието на комисията в сряда не е присъствал представител или експерт на Общината, който да внесе допълнителна яснота по казуса и възникналото напрежение.

Информацията за предстоящото бетониране на градинката при старата автогара буквално взриви социалните мрежи. В местната група „Забелязано в Дупница” бе инициирано допитване до гражданите с въпрос: Съгласни ли сте с предложението на кмета Дангов градинката и детската площадка при Лидъл да бъдат бетонирани за паркинг? 92 % от участниците в анкетата са отговорили, че са против. Едва 7 %  са одобрили възможността за изграждането на паркинг, а 1 % са съобщили, че нямат мнение по въпроса. В десетки коментари гражданите изразяват безпокойството си от безконтролното изсичане на дърветата и питат управляващите защо при готов проект за паркинг при Спортната зала се пристъпва към обособяване на нов паркинг при съществуващ такъв пред магазина на търговската верига.