Община Дупница избра фирма за физическа охрана, ще й брои над половин милион за година

Любопитната поръчка за избор на фирма, която да извършва физическа охрана на общински обекти за срок от 12 месеца има вече своя победител. Само с 36 лева по-малко от предварително заложената прогнозна стойност печели пловдивската фирма “Алфа Сот Секюрити”. Тя е предложила оферта от 560 664 лева, при прогнозна стойност от 560 700 лева без ДДС.

В надпреварата участваха още две пловдивски фирми, които Община Дупница бе поканила за участие. “Титаниум гард” са с оферта от 560 695,50 лева и “Брадърс Секюрити Груп” с 560 700 лева. Изборът на изпълнител бе на принципа “пряко договаряне”.

Поръчката е любопитна по две причини. Тя бе обявена чрезвичайно на 15 март, а самото договаряне стана само седмица по-късно. Другата причина, която буквално прикова погледите на съветниците и дупничани е изключително високата заложена цена.

В рамките на една година Община Дупница трябва да плати за физическа охрана над половин милион лева. Изчисленията показват, че фирма “Алфа Сот Секюрити” ще получава по 46 725 лв. без ДДС всеки месец.

До сега, физическата охрана се извършваше от служители на Община Дупница, а разходът бе в пъти по-нисък за същата дейност.

Припомняме, че съгласно обявената поръчка се предвижда 25 охранители да пазят Градската градина, Парк “Рила”, Автогарата, Гробищния парк, компостиращата инсталация, сградата на кметството, склада в местността “Злево” и др.

Стана ясно още, че освен пловдивските охранители за реда и опазването на общинските пространства ще се грижи и инспекторат. В новото общинско звено ще бъдат наети още 8 служители, които според кмета Първан Дангов трябва да бъдат „очите и ушите на администрацията”.

Питане за необходимостта от тази поръчка и начините да предстоящите плащания на колосалната сума от бюджета на общината е внесено за обсъждане на предстоящата сесията на Общинския съвет в четвъртък.