Община Кюстендил си осигури 9 пъти повече пари от Дупница от държавния бюджет

Община Дупница се оказа в позицията на абсолютния аутсайдер в областта, макар да е втората по големина след Кюстендил, в частта – проекти, които държавния бюджет ще финансира през тази година.
Както вече сме писали, едва 5,7 милиона лева ще влязат в община Дупница, като те касаят довършване подмяната на водопровод в Джерман и ремонт на стадион „Бончук“. И двата проекта са от времето на предходния градоначалник инж.Методи Чимев, които новата общинска власт подаде за финансиране преди Нова година.
Няма информация Общината да е подала допълнителни проекти за финансиране в удължения срок до 1 март тази година. В Министерство на финансите е публикуван списъка с одобрените за финансиране проекти на общини от държавата. Както е известно, общините са разделени в категории, като община Дупница е в допустимите с лимит от 30 млн. лева за годината.

От Министерство на финансите бяха информирали общините в средата на месец ноември за включването на инвестиционни проекти в държавния бюджет с първи прием преди нова година и допълнителен срок до 1 март тази година.
Ето каква е съпоставката:

Община Кюстендил е абсолютен рекордьор в областта по искане за финансиране от държавния бюджет с подготвени проекти и дейности на стойност 51,154 млн. лв. И там, както в Дупница има нов кметски екип. Разликата е 9 пъти повече в полза на Кюстендил!

Само за сравнение, до миналата година, одобрените и осигурени проекти от Община Дупница бяха винаги повече от Кюстендил. Това бе единственият парадокс в страната, областен център да осигурява по-малко пари от второстепенен град. По-интересно е обаче друго-проектите, които са входирали от община Кюстендил.

Само за проектиране на различни намерения, община Кюстендил ще получи над 6 млн. лева. Прави впечатление изключително умно решение на местната власт, а именно „Проектиране и авторски надзор на 70 км улична мрежа“. Сумата, която държавата ще отпусне е 720 хил. лв. Тази инвестиция на Община Кюстендил може дори да бъде наречена гениална, защото отваря вратите за реализация на инфраструктурните си намерения.

Кюстендил ще бъдат подготвени с проекти и при отваряне на мярка за финансиране по европейска или държавна такава, ще бъдат сред облагодетелстваните, които ще осигурят средства. Какво пречеше на Община Дупница да подготви същото?!

Интересни са някои от „малките“ инвестиционни намерения на Кюстендил. Сред тях са сондажи за вода в села, които имат проблеми с водоснабдяването. Сред тях са село Дворище – 150 хил.лв, селата Катрище, Таваличево, Горна Гращица – 150 хил. лв.

В община Дупница проблем с водоснабдяването имат Джерман, Крайни дол, Баланово, Палатово, като вариантите, които са коментирани за тях са именно сондажи, което можеше да бъде входирано от Община Дупница за финансиране от държавата.

Проектирания за подмяна на водопреносна мрежа има за още половин дузина села на обща стойност над 700 хил.лв. Входирани са и одобрени и други проекти на община Кюстендил, които ще финансира държавата.

В същото време, в Дупница новата власт се би в гърдите, че е заделила над 1 млн. лева от държавната субсидия за… проектиране. Т.е. вместо да инвестира Община Дупница този милион в други строителни дейности, тя ще ги даде за проектиране, вместо да ги вземе от държавния бюджет.

Желанието и целенасочената политика на Община Кюстендил за развитие на града и селата, доведе до друг парадокс. За по-малко от месец, успяха да подготвят необходимите документи, процедури за обособяване на терен, където да бъде построена многофункционална спортна зала, за което държавата ще им предостави 100 хил. лв. за проектиране и авторски надзор.

Още следващата година, Община Кюстендил ще получи финансиране от държавата за изграждането й, тъй като до 2026 година, областният център ще може да взема до 50 млн. лева. Само за информация. Искане за проектиране става в срок 14 дни от издадена виза за проектиране от гл.архитект на дадена община. На практика, Община Дупница имаше повече от 4 месеца и половина, за да си подготви приоритетите и да входира минимум 20 намерения за проектиране за града и селата и да има вече готовност да ги финансира следващата година от държавния бюджет. Нещо повече. Тази година какъвто ресурс усвоиш от държавния бюджет, толкова можеш и в следващите две години.

Хубавото е, че до края на годината ще има още два приема, и ако кметският екип все пак реши, че трябва да осигури финансиране, сумата може да достигне до 13-15 млн. лева. Ще бъдат загубени други 15 млн. които за 3 години правят 45 млн. лева инвестиции, които няма да влязат в селата и града.

Ето какви са и финансовите параметри за другите общини в областта, които ще бъдат финансирани от държавния бюджет. Община Бобов дол – 31,8 млн. лв (при лимит 15 млн.лв), община Рила – 10 млн. лв, община Бобошево – 6,6 млн. лева, община Сапарева баня – 3 млн. лева, община Кочериново – 2,9 млн. лева (като последните са с лимит 5 млн. лева). А община Дупница е с – 5,7 млн.лева.
Всички одобрени проекти за финансиране от държавния бюджет в област Кюстендил са публикувани на сайта на Министерство на финансите/zadupnitsa.com