Юристът на ОбС Милен Попов: Общинският съвет взе решения за водата, които си противоречат

Социалната партия БСП гласува цена от 3, 71 лв. за кубик вода в Дупница

Юристът на Общински съвет в Дупница Милен Попов алармира, че съветниците са гласували решения за водата,които си противоречат. Той коментира заплетения казус пред местни медии и определи случващото се за странно.

„Случи се нещо много странно. Общинският съвет реши на заседанието на областната ВиК- асоциация община Дупница да гласува против присъединяването на общината от 1 април 2024 год. и същевременно да се сключи споразумение, което да уреди въпросите на присъединяването. Двете решения си противоречат едно на друго, но такова е решението на ОбС. Що се отнася до следващите действия, тепърва ще ги коментираме.

Областната ВиК-асоциация трябва да гласува дали да започне „Кюстендилска вода” да оперира на територията на Дупница от 1 април. Общинският съвет каза – не и е против да се гласува това решение. А сега гласува и същевременно одобри споразумението, което да бъде подписано между ВиК – Дупница и Кюстендилска вода. Това реално означава присъединяване на местния воден оператор към „Кюстендилска вода”. Така дейността на оператора може да започне от 1 април. Двете решения си противоречат”, поясни юристът, който консултира безплатно юридически Общинския съвет в Дупница.

Попов обясни, че без решение на асоциацията „Кюстендилска вода” няма право да оперира на територията на Дупница. „Заседанието на АВиК пък е на 3 април. Там се предвижда евентуално да започне да работи от 1 април, но със задна дата не знам как става”, озадачен е Попов. „25, 8 %, които притежава община Дупница ще бъдат против. Това се реши днес на заседанието, а същевременно ще се подпише и споразумение, което е странно. Ако още една община в областта гласува против, тогава няма как да започне „Кюстендилска вода” да оперира. Чакаме 3 април”, уточни юристът.

Той направи политически коментар по отношение на водената политика от групата на БСП в Общинския съвет. „Редно е да кажем и всички да го знаят, че социалната партия БСП ги устройва цена от 3, 71 лв. за кубик вода. И това го чухме всички на заседанието. Такава им е позицията – искат присъединяване към „Кюстендилска вода”. Явно техните избиратели не са притеснени от тази цена на водата и ще плащат 3 пъти повече от сега”, коментира Милен Попов.