Общинската болница в Дупница купува томограф за 347 880 лв.

С нова придобивка – модерен томограф, ще разполага общинската болница в Дупница. В най-скоро време се очаква в лечебното заведение да бъде доставен, монтиран и пуснат в експлоатация рентгенов апарат за томографски изследвания, за което прокуристът на МБАЛ „Св. Иван Рилски” Мария Жайгарова е сключила договор с реномираната марка „Сименс Хелкеър“ ЕООД. Томографът е изключително модерен, на стойност 347 880 лв. с ДДС, и ще бъде закупен със средства на болницата. Съгласно договора дружеството, спечелило обществената поръчка, трябва да достави модерното оборудване до 10 май 2022 г. Припомняме, преди дни PCR лабораторията бе дарена на болницата от посолството на САЩ. Очаква се обаче техниката и лабораторията да заработят до края на следващия месец.

Мария Иванова

„От 25 юни започваме работа с проектантите и строителната фирма по ремонта на помещенията, а до края на юли или началото на август томографът и лабораторията да се лицензират и да започнат да работят. Компютърният томограф ще бъде използван по всички клинични пътеки, по които работим. Ще замени сегашния скенер, който е от миналия век и едва го стабилизирахме, след като 2-3 месеца не работи”, каза Мария Жайгарова. Томографът ще бъде монтиран в сградата на бившата Транспортна болница, на първия етаж. Доставчикът има ангажимент да обучи персонала за работа с апарата, да го пусне в експлоатация, да го поддържа гаранционно. Включени са и други съпътстващи дейности около медицинската апаратура.

По думите на прокуристката болницата все повече се доближава до момента, в който ще бъде водещо лечебно заведение в Югозападна България.

Както сме писали, от закъсало дружество пред фалит – с над 2,4 млн. дълг, МБАЛ „Св. Иван Рилски” бе стабилизирана и вече е на печалба. За миналата година печалбата е 221 000 лв. Задълженията към края на май са 430 000 лв., като сумата включва банковия кредит и еско договора, с което реално болницата е стопила задълженията до минимум. Плащанията са регулярни и месечни. Средната брутна заплата за месец май в здравното заведение е 2073 лв.

Очаква се отчетът на болницата, както и на общинските търговски дружества „ВиК-Дупница” и „Ученическо хранене”, да бъдат приети от местния парламент на сесията в петък (25 юни).