Общинският съвет в Банско с нов председател

Бившият кмет на Банско Георги Икономов бе избран за председател на Общинския съвет по време на редовно заседание на местния парламент. Той зае мястото на досегашния председател Костадин Загорчин. За Георги Икономов са гласували деветима от присъствалите на заседанието 17 съветници.

„Съветниците, които са внесли докладната за смяна на досегашния председател Костадин Загорчин снемат доверието от него. Те смятат, че той не е успял да обедини Общинския съвет. Смята се че има нарушена комуникация между Общинския съвет и общинската администрация, която се задълбочава“, коментира за Радио Благоевград Георги Икономов. Костадин Загорчин пък обяви това действие като преврат, защото е неудобен.

„Днес на сесията на Общинския съвет, по искане на Сдружение Бъдеще за Банско, бях свален от председателското място и бе избран бившият кмет Георги Икономов. Същият Икономов, който загуби изборите заради Сдружението, което яростно го нападаше по време на кампанията. Явно, отново си искат удобния човек, какъвто го помните от времето на мандатите му. Никога, от началото на ГЕРБ Банско, не съм си позволил да го атакувам заради каузата, която вече я няма. Днес ще добавя само едно – късата памет е лош съветник“, написа в социалните мрежи Загорчин.

По дневния ред общинските съветници приеха отчета за дейността на Общинския съвет и неговите комисии, както и отчет кмета Иван Кадев за изпълнение на решенията на Общинския съвет за последното полугодие. Съветниците приеха Програма за опазване на околната среда в Община Банско за периода 2021 – 2028г.

Програмата цели да формира правилно екологично поведение на гражданите и стопанските субекти, да осигури разумен баланс между административните и пазарноориентираните икономически регулатори. Даде се зелена светлина  Община Банско да кандидатстването по Проект „Красива България”, по Мярка М02 „Подобряване на социалната инфраструктура” с проектно предложение „Подобряване на енергийната ефективност, ремонт на покрив и осигуряване на достъпна среда в здравна служба, гр. Добринище, Община Банско“.

Одобрено бе и кандидатстване с проектно предложение „Рехабилитация и модернизация на общата инфраструктура – външни системи за изкуствено осветление в Община Банско”, включващо демонтаж на съществуващи осветители и изграждане на ново LED улично осветление и система за мониторинг. Местния парламент одобри годишната програма за управление и разпореждане с имотите собственост на Община Банско за 2023г., годишния план за паша и правила за ползване на мерите, пасищата и ливадите от ОПФ и задълженията на община Банско и на ползвателите за поддържане на мерите, пасищата и ливадите.