Осветен мед за здраве раздадоха в дупнишкия храм „Покров на св. Богородица”

305 буркана с мед, донесени от вярващи, бяха осветени за здраве в дупнишкия храм „Покров на св. Богородица” на 10 февруари. От черквата раздадоха на дошлите за празника на християнския светец и лечител Харалампий пакетчета с мед, също осветен и благословен за здраве.

Отец Петър отслужи литургията и освети мед.

В чест на светеца, живял през втори и началото на трети век в Тесалия (днешна Гърция), който е бил жестоко измъчван и осъден на смърт от езическите власти заради отказа да се отрече от Христос и да се поклони на идолите и умира на 113-годишна възраст на мястото на наказанието, преди да се изпълни присъдата, бе отслужена литургия. Водосвета и литургията води отец Петър Очков. В литургията се включиха хористки и певици към храма, а в църквата присъстваха 20-ина души, които останаха на цялата служба. Повечето хора предпочетоха да се отбият, за да запалят свещ и да се поклонят на иконата на свети Харалампий, на Иисус Христос и св. Богородица, както и на останалите светци.

От черквата раздадоха нафора и пакетчета с осветен мед. 

„От сутринта идват хора, някои останаха за службата, други само палят свещи и си тръгват. В последните дни миряни донесоха 305 буркана с мед, който стоя в олтара и след това свещеникът го освети. По традиция, наложила се в последните 5-6 години, ние даваме на всеки по 1-2 пакетчета с осветен мед за здраве. Купихме над 180 пакетчета. На предишни празници раздавахме и късове хляб, но сега се отказахме заради пандемията”, обясни Емилия Христова – служителка в черквата. За празника бе раздадена и нафора, имаше миряни, които черпеха за здраве с питки, сладки и т.н.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА