Ответен удар! БСП Перник скочи на Нинова! Червените лидери в Перник си направиха самоотвод от депутатската листа

Лидери на БСП в Перник направиха колективен самоотвод от листата за народни представители за предстоящите избори. В депутатската листа няма да участват председателите на Областния и Общинския съвет на партията в Перник Валентин Петков и Стефан Кръстев.

Като една от причините за решението си двамата посочват, че имат особено мнение за начина, по който беше структурирано началото на БСП листата за Пернишка област.

„На практика беше отнето правото ни на мнение, особено за т.нар. избираема зона на листата. Тази напрегната ситуация бе един от факторите, за да вземем решение да направим колективен самоотвод от проектолистата за народни представители“, се казва в официално изявление на В. Петков и С. Кръстев.

Припомняме, че лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи за водач на листата в Перник един от най-доверените си хора – действащия депутат Стоян Мирчев. 38-годишният софиянец попадна в  44-тото Народно събрание от листата на партията в Силистра. През изтеклата седмица с решение на Изпълнителното бюро на БСП и лично на К. Нинова той зае челното място в листата за област Перник.

„Нашата партия има устав и всички членове сме длъжни да го спазваме. Но извън формалните уставни норми има и технология на изборния процес, редица фактори от местно значение, които влияят на психологическата настройка на избирателите, мотивират или демотивират цели обществени групи и в крайна сметка могат да се окажат камъкът, който обръща каруцата“, посочват още в изявлението си лидерите на БСП в Перник.

По думите им те са поели ангажименти към перничани в предизборната кампания в края на 2019 г. и са твърдо решени да ги изпълнят през този мандат.

„Община Перник има немалко проблеми, натрупани с годините, които заедно трябва да решим в оставащите три години от мандатите ни като зам.-кмет на община Перник и общински съветник. Перничани ни гласуваха своето доверие и участието ни в битката за народни представители би било нелогично“, аргументират се червените лидери Валентин Петков и Стефан Кръстев.

„БСП е партия на мислещите хора и сме убедени, че те ще разчетат правилно нашия политически акт“, категорични са двамата социалисти.

С реакцията си Петков и Кръстев категорично демонстрират несъгласие с начина, по който лидерът на Столетницата Корнелия Нинова постъпи спрямо местната партийна структура, поставяйки за водач един от най-яростните критици на кмета Станислав Владимиров. На практика те развенчаха и твърденията на Мирчев, изразени през изтеклата седмица, че в червените структури на област Перник няма напрежение след обявяването на неговата кандидатура за водач, както и че ще намери път за диалог с Владимиров. Според запознати с партийния живот в миньорския град има реална опасност софиянецът Стоян Мирчев да бъде водач на листа, която реално няма да бъде подкрепена от никой, най-вече от своите.