Откриха изложба с непоказвани досега щрихи от мини “Перник” на художника Никола Танев

Директорът на Националния политехнически музей (НПТМ) Екатерина Цекова откри изложба с непоказвани досега творби на художника Никола Танев.

Експозицията е наречена  „Никола Танев. Щрихи от Мини Перник”. По думите на Цекова тя е любопитна и, едновременно с това, необичайна за технически музей изложба. Тя посочи още, че събитието е част от акцентите, с които се отбелязва 65-та годишнина на НПТМ.

Изложбата бе представена от главния уредник на музея Васил Макаринов, който отбелязва, че с нея са се опитали да покажат един малко по-непознат Танев както по отношение на живописта, така и от гледна точка на средата, в която попада.

Макаринов посочи, че през 1947 г. Танев е изпратен в Перник, при миньорите, със задачата да регистрира със своите рисунки миньорския труд. По думите му това е много голям разрив в живота на художника, който обаче може би се оказва доста плодотворен по отношение на изкуството, което оставя след себе си. Въпреки че Танев винаги е бил аполитичен, той успява по този доста добър начин да се вплете в новите норми, които държавата прокарва, посочи още уредникът.

Според Макаринов това, което Танев оставя като наследство от този период, е много качествено като живопис. Осемте картини, пазени от НПТМ, представят работата на миньорите, както и пейзажи на въгледобивните мини “Куциян” и “Бобов дол”.

Наред с художествените творби, във времената експозиция са подредени и автентични документални материали и артефакти от мините, които са част от колекцията на Регионалния исторически музей в Перник.

Сред показаните музейни предмети е и колекцията на НПТМ с миньорски лампи, отбеляза още директорът на музея Екатерина Цекова.

Цекова разказа пред присъстващите и за съвместното партньорство на Националния политехнически музей с Българската телеграфна агенция (БТА). Договор за него бе подписан от нея и генералния директор на БТА Кирил Вълчев, който бе сред гостите на откриването на изложбата.