Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ Самоков

Тържествено бе открито с празничен водосвет обновеното Отделение по педиатрия на МБАЛ – Самоков.

Отделението бе обновено с помощта на спечелен проект по „ Красива България“ чрез Община Самоков.

Благодарение на проекта „Цветно отделение” на Фондация „Сийд” са изрисувани стените на болничните стаи и детското отделение вече е с нов приказен интериор.

Обновени са болничните стаи, които ще са с едно, две или три легла, санитарните възли, направена е занималня за най-малките, благодарение на неправителствената организация „Ангели за България“. За пациентите и лекарите са изградени нови манипулационни и кабинети с модерно оборудване. Строителните дейности са извършени с материали, отговарящи на изискванията за съвременни лечебни заведения. Така детското отделение на МБАЛ-Самоков се превръща в цветно и приветливо пространство, където децата да се чувстват специални и да откъснат вниманието си от лечението, на което са подложени.

В инициативата се включиха и от националната благотворителна кампания „Усмихни се, чети и оцветявай с Мечо”, децата от ОУ “Кирил и Методий“ и СНЦ „Ти си доброто“,  които дари книжки за отделението.

Реновираното детско отделение бе открито от областния управител Радослав Стойчев, здравния зам.-министър д-р Александър Златанов, кмета на Община Самоков Владимир Георгиев и управителя на болницата д-р Красимира Ковачка. На откриването присъстваха и директора на РЗИ Софийска област д-р Розалина Чобанова, д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС, д-р Валентин Пеев, главен секретар на УС на БЛС, представители на Министерството на здравеопазването, управители на болници от областта, ръководството на Община Самоков,  общински съветници, лекари, медицински специалисти, гости.

„Знам колко много усилия е коствало на всички вас този проект. Искам да поздравя Община Самоков в лицето на кмета Владимир Георгиев и в лицето на Общинския съвет за последователните усилия за обновяването на цялото педиатрично отделение“, каза в словото си заместник министърът на здравеопазването Александър Златанов, цитиран от БТА. По думите му това е добра политика, която се вижда, дава резултати и възможност болницата да не изостава от националното равнище. „Това, което искам още да кажа, е, че Министерството на здравеопазването наистина разбира своите ангажименти и усилия“, каза още заместник-министър Златанов.

Църковното последование бе извършено от Архиерейския наместник на Самоковска духовна околия отец Михаил Колев и отец Георги Николов.

След като поръсиха със светена вода лекарския екип, те осветиха всички помещения на отделението и пожелаха благодатен успех в грижата за най-малките.

Около 1000 деца годишно минават през МБАЛ-Самоков и по-добрите условия ще облекчат и подобрят престоя им в болницата, отбелязват от там.