Очакват посланика на САЩ Херо Мустафа в ромския квартал на Кюстендил

Ще отбележим 8 април с онлайн дискусия за историята на празника, каза читалищният председател Петър Игов

Безработицата е проблем №1 в кв. „Изток”, много от младите искат да учат висше

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа пристига в Кюстендил по повод международния празник на ромите. Тя ще се срещне с кмета Петър Паунов и ще проведе среща с ромската общност в кв. “Изток”. Новината съобщи Петър Игов, председател на НЧ “Васил Левски” в ромския квартал.

“В деня,  в който се чества Международния ден на ромите- 8 април, при нас ще дойде американския посланик г-жа Херо Мустафа. За нас това е много голямо събитие и голям фактор в обществения ни живот. Тя ще ни поздрави за празника и в рамките на 40 минути ще изнесе лекция, a посещението й е съвместно със сдружение “Ларго”, което за нашата общност е голямо събитие”,  уточни Петър Игов.

По наша информация посланикът на САЩ Херо Мустафа ще посети и Художествена галерия „Владимир Димитров- Майстора“.

Ковид- пандемията ще попречи на масово официално честване на празника в Кюстендил. По думите на Игов 8 април празниват 500- 600 човека в квартала, но малцина знаят историята му. Именно за това ще бъде проведена онлайн дискусия по темата.

“Тази година се честват 50 години от приемането на специален ден на ромите. През 1971 г. в Лондон се провежда за първи път световен ромски конгрес, с участието на представители на ромите от всички континенти и на правителството на Индия. Тогава е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Приети са флагът и химнът на ромите. Правим това, тъй като наши изследвания показват, че масово ромите не знаят историята. Целта ни от сега е това да е началото за популяризиране на историята на празника, а и много важно е да се знае, че 8 април е ден и за почитане на жертвите- роми във Втората световна война”, допълни Петър Игов.

Той заяви, че настроението сред ромското население в кюстендилския квартал е минорно, заради нарастване на безработните. ” Строителите, които работеха в София заради ковида вече не работят, а 90% от тези, които са си загубили работата, не са включени в нито една програма- 60/40 или 80/20 и от никъде нищо. Положението е много тежко и ако не се вземат мерки, ще стане още по- лошо. Повечето хора да бъдем честни не са най- образованите и са съкратени именно да не попаднат в тази програма, но са работили законно. Такива хора се предпочитат от работодателите да бъдат съкратени. Те отиват на борсата, но ще взимат само 4 месеца обезщетение. А после, какво правят без пари? Сега всички се надяват да изкарат пари от черешобера. По данни на читалището и на Институт “Отворено общество” в момента безработицата в квартала е около 50%”, сподели Игов.

По отношение на културния живот в квартала, той отбеляза, че  много бързо е преминал от физически събития в онлайн такива. А по отношение на образованието, Игов коментира: “Радваме, че все повече семейства избират пътя на образованието. Тази година учениците в 1-ви клас са 50% българчета и 50% ромчета. Все повече и повече хора избират да продължат образованието си във ВУЗ. До преди 10 години ако имахме хората с висше образование се брояха на пръстите на едната ръка, сега броя е увеличен много и те са си намерили хубава работа по специалността. Другото, което ме радва е, че някои избират един по- добър живот, а именно в града. Имат къщи и апартаменти в градската част и живеят напълно интегрирани. Разбира се има и хора, с които трудно се работи, но се надявам, че и те ще осъзнаят необходимостта от образованието”, каза Петър Игов. Той допълни, че в момента е трудно ромите да бъдат убедени, че ваксинацията е нужна. ” Аз прекарах Ковид-19 в края на януари и началото на февруари. Поисках след това да се ваксинирам, но специалисти ми казаха, че трябва да изчакам 3 месеца. Не знаех това, нямах такава информация, но спазих техните препоръки. Смятам, че единственият разумен път е пътя на ваксинирането, за да може по-скоро да се върнем към нормалния живот, затова след 6 май, когато се очаква и избор на ваксини да направим кампания за предимствата, които дава ваксинацията. Тук има и друг момент. Имам данни, че повечето хора около 60% от ромското население в Кюстендил са преболедували ковида и вече можем да говорим за колективен имунитет”, каза още Игов.

Краси Ценкова