Парламентарни избори в Гърция на 21 май

Редовните парламентарни избори в Гърция ще се проведат на 21 май, съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Проучванията на социолозите прогнозират коалиционен кабинет от няколко партии. 

В извънредно обръщение към нацията премиерът Кириакос Мицотакис фиксира датата на редовните парламентарни избори на 21 май, дни преди да изтече мандатът на консервативното правителство.

“Държавата и гражданите имат нужда от ясни хоризонти. Онези, които предричаха извънредни парламентарни избори не бяха обективни. Насрочвам следващият парламентарен вот в края на мандата на правителството за 21 май. Ако е необходим повторен вот той ще се проведе най-късно до началото на юли.”

Гръцкият премиер направи анализ на успехите на правителството в социалната сфера с повишаване на заплатите и пенсиите и намаляване на редица данъци. Справянето с кризите беше посочено като успех за правилна европейска политика на кабинета.

Проучванията на общественото мнение за сега посочват победа на управляващата „Нова демокрация“, но без възможност за самостоятелно правителство. Обсъждат се вече възможностите за коалиция след изборите./БНР