Перник, Кюстендил и Стара Загора ще получат 2,4 млрд. лв. за откриване на нови работни места

Трите въглищни региона са най-засегнати от зеления преход

Три въглищни региона на България ще получат целево финансиране от 2,4 млрд. лв. Парите са по линия на Фонда за справедлив преход и са извън инвестициите, заложени за тази политика в Националния план за възстановяване и устойчивост. Това заяви в ефира на БНР вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов. Той бе категоричен, че темата за социалните проблеми покрай закриването на въглищните централи не бива да се замита и трябва да е ясно как ще бъде решен в годините.
„По Плана за възстановяване и устойчивост в сферата на енергетиката се изграждат нови мощности, които са един от проектите за ВЕИ. Отделно имаме средства за адресиране на социално-икономическите рискове по Фонда за справедлив преход – 2,4 млрд. лева, които ще отидат само във въглищните региони – Перник, Стара Загора и Кюстендил – за насърчаване на създаване на нови работни места в следващите 6 години. Ще се опитаме да финансираме през Фонда за справедлив преход и новото държавно предприятие, което ще се създаде, което ще поема хора, съкратени във въглищните региони, за да работят по рекултивация”, коментира Пеканов. При преработката на плана за устойчивост в частта реформи бе заложено създаването на ново държавно предприятие „Конверсия на въглищни региони“ . Идеята е да бъдат предоставени като актив терените и съоръженията на въгледобивни и енергийни дружества – държавна собственост, с цел извършване във времето на рекултивация. Предприятието ще наема работници за рекултивацията, чиито договори се прекратяват във връзка с прекратяването на минната дейност. “Ние смятаме, че ЕК трябва да прояви гъвкавост по отношение на затварянето на въглищните централи, каза още вицепремиерът.
Припомняме, енергетици и миньори от “Марица изток” протестираха по повод последствията от така наречената “зелена сделка”. Те бяха подкрепени от ТЕЦ “Бобов дол”. Бобовдолските енергетици изпратиха протестна декларация до различни институции, в която заявиха, че сделката е срам и падение и че тя обрича на глад стотици хиляди висококвалифицирани специалисти.