Петрич се тресе от протести заради пребития до смърт бизнесмен

  • Кметът Димитър Бръчков отмени честването на 1 юни: „Едно дете остана без баща“

  •  46-годишният Самуил Кацарски е станал жертва, опитвайки се да разтърве две компании

Вече над 48 часа Петрич се тресе от протести срещу агресията. Причината – жестокото убийство на 46-годишния бизнесмен Самуил Кацарски. В понеделник вечерта, както и в неделя, десетки граждани се събраха на мястото, където мъжът бе пребит до смърт. Хората палеха свещи и оставяха цветя върху асфалта на един от централните булеварди в града. Протестите са под надслов “Да се събудим като общество, защото не можем да гледаме със затворени очи това, което се случва у нас”.

Припомняме, че на 23 май пред денонощно заведение, след празненство на абитуриенти, Самуил Кацарски стана жертва на брутална агресия. Двама мъже го пребили, оставяйки го в безпомощно състояние. 46-годишният мъж спешно е бил транспортиран в столична болница с черепно-мозъчна травма. Въпреки усилията на лекарите той е починал от тежките си наранявания, несъвместими с живота. „Като дойдох на местото, видях как човекът лежи, целият беше окървавен и трима души се бореха за живота му. Той беше в много тежко състояние. Беше в безсъзнание. Аз дойдох на помощ и помогнах на момчетата. Беше си глътнал езика. Единият човек плачеше и се молеше на някой да му помогне, ако знае как да извадят езика”, каза Христо Гецков, свидетел на случилото се.

Смъртта му разтърси Петрич, защото всички в града го познават като добър и усмихнат човек. Кацарски се е занимавал с магазин за цветя. „Едва ли има човек, който да каже нещо лошо за него. Всички го свързваме само с хубави неща, с хубави моменти. Той създаваше, твореше, не мисля, че е бил провокаторът в цялата ситуация. Никой не заслужава нещо подобно”, коментира жена, живееща в града. “Има много версии какво се е случило. Единственото, което знаем със сигурност, е, че е бил жестоко пребит. Вследствие на тежки удари в главата изпада в кома. Една седмица се бори за живота си”, каза пред Нова тв братът на починалия – Страхил. “Предполагам, че познава нападателите, защото той е от хората, които познават всички в града. Говори се, че те са били дрогирани и пияни”, допълни той. Страхил е категоричен, че близките не търсят лична вендета, а вярват в правораздавателната система на България. “Искаме справедливост. Едно семейство остана без баща”, каза през сълзи братът на Самуил.

Хората в Петрич застанаха плътно зад почернената фамилия Кацарски. В социалните мрежи се появиха много профилни снимки с надпис “Аз съм Самуил” в знак на съпричастност към близките на убития мъж.

Двамата нападатели са в ареста – Кристиян Кожовски и Павел Тасков, на 27 и 24 години. Двамата са били привлечени в качеството на обвиняеми за извършено от тях престъпление по чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1 от НК – причиняване на средна телесна повреда. Районният съдия Андроника Ризова определи най-тежката мярка “задържане под стража”, която е обжалвана от защитата на обвиняемите.

Починалият след побой Самуил Кацарски се е опитал да предотврати ескалация на напрежението между младежи, съобщиха в понеделник от Районната прокуратура в Благоевград. По случая се води разследване по образувано досъдебно производство за побой.

„Веднага след получаване на сигнала за инцидента е бил извършен оглед на местопроизшествието. Към настоящия момент са разпитани свидетели, извършени са разпознавания, изискани са видеозаписи. Назначени са видеотехническа и лицевоидентификационна експертиза, допълниха от обвинението.

„По първоначални данни е установено, че в сутрешните часове на 23.05.2021 г., в търговски обект в района на книжарница „Office 1“ в гр. Петрич, възникнал конфликт между две компании. Ставайки свидетел на случващото се, пристигналият на място с таксиметров автомобил Самуил Кацарски се опитал да предотврати ескалацията на напрежението. Въпреки това словесната агресия прераснала във физическа, при което мъжът бил ударен. Нападателите напуснали обекта, но не след дълго се върнали. На пострадалия били нанесени удари по главата и тялото, вследствие на което той паднал на пешеходната пътека на ул. „Цар Борис ІІІ“. Дори и тогава Кацарски отново бил силно изритан в областта на главата. Продължаването на физическата агресия било възпрепятствано от свидетели на инцидента. Междувременно пострадалият мъж изпаднал в кома. Вследствие на нанесените му удари той бил в критично състояние. Присъстващи оказали незабавно първа помощ. На място пристигнал специализиран автомобил на Филиала на спешна медицинска помощ. Самуил Кацарски бил транспортиран до лечебно заведение в града, а впоследствие в столицата. Въпреки предприетото лечение няколко дни по-късно мъжът починал. Назначено е извършване на аутопсия“, се казва още в официалното съобщение от Районната прокуратура в Благоевград.

Със своя заповед кметът на община Петрич Димитър Бръчков отмени всички прояви за Деня за детето. „Едно дете остана без баща, за него 1 юни няма да е празник. Нашата съпричастност е нужна в този тежък момент, подкрепата ни също. Вярвам, че жителите на общината ще приемат решението, което взимам сега за отмяна на честването“, коментира градоначалникът. Детето на Самуил Кацарски е възпитаник на Общински детски комплекс – съорганизатор на честването за Деня на детето. Самуил Кацарски поддържаше зелените площи и поливната система в Градски парк на Петрич, където трябваше да се състои и детският празник на 1 юни. Почина от тежки травми след нанесен побой. Ръководството на община Петрич изказва съболезнования на семейството на Самуил Кацарски и осъжда жестокостта и убийствената агресия, категоричен е Димитър Бръчков.

Екип ВЯРА