Пипнаха ало измамник, „ужилил“ с 4000 лв. петричанка

Полицията арестува 34-годишен мъж от София, който се опита да измами възрастна жена от Петрич, съобщават от ОДМВР Благоевград.

78-годишна жителка на южния е получила телефонно обаждане от непознато за нея лице, което се представило за полицейски служител и е поискал парична сума под претекст, че ще послужат за операция на дете, което е пострадало след ПТП причинено от неин роднина.

На жената й е нанесена щета на приблизителна стойност около 4000 лева. Сигнал за случилото се е подаден на 08.03.24 г. в РУ-Петрич. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по установяване на извършителите продължава.

Припомняме, че в началото на месец март 77-годишна кюстендилка даде 10 000 лева на телефонен измамник. Жената бе получила обаждане на домашния си телефон от мъж, който също се е представил за полицай. За да помогне на полицията, тя трябвало да остави всичките си налични пари в торбичка и да я закачи на входната врата. Спазила указанията, а малко по-късно видяла през прозореца, че непознат мъж отнася торбичката.

Жената се усъмнила, че е измамена и се обадила в полицията. Служителите предприели незабавни оперативно-издирвателни действия. 23-годишният мъж, който е взел парите, бе задържан в Русе.

В края на месец февруари възрастна жена от Сандански успя да запази спестяванията си благодарение на бдителен петричанин. По същата схема,тя била въведена в заблуждение от непознато за нея лице, което по телефона и се представило за полицейски служител.Мнимият полицай и съобщил, че синът й е участник в ПТП, при което е блъснато дете. За да не влезе в затвора била необходима парична сума отново в размер на 10 000 лв. За целта при нея бил изпратен шофьор, на когото да предаде парите. След като хвърлила спестяванията си в торба през прозореца, наетият таксиметров шофьор се усъмнил, че вътре има дрехи и голяма сума пари.Той подал сигнал в полицията и успял да осуети измамата.

От полицията призовават гражданите за повишено внимание и недоверие по отношение на лица, които чрез телефонно обаждане ги въвеждат в заблуждение, с цел получаване на парични суми.

За предотвратяване на подобен вид престъпления, в случай на телефонно обаждане, при което е поискана парична сума, лични данни / име, ЕГН или адрес/ или банкови сметки е необходимо гражданите веднага да се свържат близки, роднини или съседи и веднага да позвънят на тел 112 /избира се безплатно.