Планински спасители от Югозапада: Опасността от лавини е голяма, не рискувайте с фрийрайд

Атанас Уков от Банско: На места навевките стигат до над 1 м, туристите да не влизат в Бъндеришките улеи

От Планинската спасителна служба предупреждават за повишена лавинна опасност във високите части на планините след падналия през последното денонощие нов сняг. Новата снежна покривка е между 10 и 20 см, а по откритите високи части има преспи, дълбоки 40-60 см.
От Българската лавинна асоциация пък съобщиха, че в Пирин е задействана системата за превантивен контрол в Бъндеришки улеи и са наблюдавани прашни лавини.
„Новата снежна покривка е значителна. Навевките на места стигат до над 1 метър и има сериозна лавинна опасност. Самият факт, че има множество спонтанно паднали лавини, говори достатъчно колко е опасна ситуацията в момента. В Бъндеришките улеи има система за контролирано събаряне на лавини, но само в някои от тях, не при всички. Все пак не може цялата планина да бъде набита с тези специални оръдия. Но в този регион винаги е доста рисково. Затова силно препоръчваме да не се влиза там, защото лавините са наистина много смъртоносни“, коментира пред „Вяра“ един от най-опитните спасители в Банско – Атанас Уков.
В ПСС-Благоевград също отчитат доста голяма нова снежна покривка и препоръчват в планината да бъдат спазвани абсолютно всички препоръки.
„Над Благоевград новият сняг е около 40 см, което въобще не е малко. Предупрежденията за повишена лавинна опасност са за всички планини, като ние не правим изключение. Като към новата снежна покривка добавим и навяванията от вятъра, то на места се достига до 60-80 см височина на покривката. След всеки валеж опасността се повишава с една степен. Сега няма много хора и не ни се е налагало да правим спасителни акции. Туристите трябва да знаят, че опасността остава през следващите 1-2 дни. Снегът още не е стабилизиран и лавинната опасност остава и след самия валеж. Тогава има риск от свличане на снежни маси. Затова нека няма каране на ски извън утъпканите писти и пресичане на терени като опасни склонове с навявания. Нека скиорите бъдат само по маркираните зимни маршрути и да подсичат опасните места по правилата. Препоръчвам на хората да вървят един по един, да бъдат с лавинна екипировка и специален комплект за такива случаи. Опасностите идват най-вече от фрийрайд карането. Тези рискови туристи карат много близко до пистите и влизат в опасни зони. Много от тях не са екипирани и не познават района. Затова апелирам и към тях за много повече внимание и спазване на всички правила и препоръки“, заяви началникът на планинските спасители в Благоевград Георги Ботев.
Дупнишката Планинска спасителна служба също предупреди колко рисково е неспазването на правилата в планината към настоящия момент.
„Има много висока лавинна опасност към днешна дата. Снежната покривка в момента е около 40 см. При положение че старият беше много твърд и заледен, все още между слоевете няма никаква спойка, което е предпоставка и за спонтанни лавини. Тези, които мислят да карат извън писта, нека си седят у дома и да не предприемат подобни ходове. В момента в нашия район е спокойно, въпреки че има доста туристи. В момента учениците са във ваканция и има организирани групи, които са на ски. За радост няма инциденти и дай Боже така и да продължи“, каза опитният дупнишки планински спасител Божидар Джокин.

Димитър ИКОНОМОВ