Поголовна сеч на дървета предизвика протести в село Баня

  • Кметството на с. Баня: Има много сигнали за опасността, която създават смърчовете

  • Кметът на община Разлог Красимир Герчев: На всяко отсечено дърво засаждаме по едно ново, че и повече

Жители на разложкото село Баня протестираха срещу изсичането на дървета, които се намират на централната улица в селото. Причината е започналата в понеделник поголовна сеч на смърчови дървета по централна улица в селото заради предстояща реконструкция.

Жителите на курортното село били неприятно сюрпризирани от гледката на улицата, която води до минералната баня, плажа и редица спа комплекси. По спомени на местните хора  смърчовите дървета са посадени в зелената ивица, разделяща двете ленти на движение, преди повече от 60 години. Заедно с декоративните храсти и розите величествените иглолистни дървета  са придавали курортен вид на селото и са били гордост за хората му, споделят емоционално жителите на с. Баня, които твърдят, че това е „духът и емблемата на селото и няма оправдание за сечта”. За тях е шокиращ фактът, че не са били информирани за намеренията на общината и че не е направена екологична оценка за състоянието на дърветата. Дори не са наясно за каква реконструкция точно става въпрос. Хората в с. Баня са в неведение кое е водещото в решението на община Разлог да изсече до корен смърчовете – дали това е заложено в проекта, или има сигнали за опасност от живеещи на улицата.

Според кмета на с. Баня Магда Първанова има постъпили много сигнали за опасността, която създават смърчовете. „Жители на селото си спомнят, че преди 3 години при силен вятър е имало опасност с три от дърветата”, коментира Първанова. Началник-отдел “Екология” в община Разлог също не е многословна в обясненията. От тях става ясно само, че от края на месец януари е стартирало изпълнение на проект за реконструкция на улицата и е предвидено всички дървета да бъдат изсечени. Н. Попадийна обаче не посочва експертна екологична оценка. Тя съобщава, че ще се възложи на фирма за озеленяване да извърши оглед и да направи предложение.

Жителите в Разлог нямат информация на каква възраст са дърветата. Част от тях смятат, че плитката им коренова система е проблемна за пътната настилка и стабилността. При силен вятър те могат да бъдат съборени и да бъдат  предпоставка за възникването на инциденти. Проблем има и с електропреносната мрежа, тъй като височината на дърветата и част от кроните съвпада с тази на жиците и е възможно да възникват аварии.

Кметът на община Разлог Красимир Герчев каза за Радио Благоевград, че проектът за реконструкция на тази улица е от миналата година. Той е с всички необходими разрешения за строеж и е съгласуван е с всички институции.

„Става въпрос за 15 смърча. Те са с плитка коренова система, високи са над 32-38 метра, а къщите са на отстояние 5-7 метра, не повече“, каза кметът на Разлог Красимир Герчев. Той припомни, че преди две години е имало инцидент с паднало дърво, миналата година е имало още един, като се е наложило съдействието на пожарната. „Заради тези инциденти направихме комисия, която на място, с инженер-лесовъд, да направи оценка на дърветата, които са на средата на уличното платно. Тези дървета ще бъдат подменени още тази пролет. Винаги, когато махаме дървета, има и емоция, затова много мислим и внимаваме, но община Разлог е засадила над 1350 дървета до този момент. На всяко отсечено дърво засаждаме по едно ново, че и повече“, допълни Красимир Герчев.