Показаха 58 униката от Румен Скорчев на ценителите в Благоевград

Уникална колекция от 58 специално подбрани творби на световноизвестния български художник, график и илюстратор академик Румен Скорчев е подредена в Градска художествена галерия – Благоевград. Произведенията са от фонда на Художествената галерия „Никола Маринов“ – Търговище, като за тях са използвани различни техники – графика, офорт, акватина, суха игла, рисунки с пастел и т.н.
Представената в Благоевград колекция включва от най-ранните му произведения до “гвоздея” в неговото изкуство, каза директорът на галерията Иван Милушев. В следващия месец ценителите на високостойностното изкуство могат да се насладят на твореца, който е сред най-продуктивните и награждавани художници, посочи Милушев.
Румен Скорчев е илюстрирал повече от двеста книги, а биографията му представлява дълъг списък от награди, успехи и отличия, подчерта директорът на галерията в Благоевград. “Творби на Румен Скорчев има в галерия “Уфици” във Флоренция, където има работи на Леонардо да Винчи, на Рафаело и други, което за мен е най-големият комплимент за творческите усилия на един автор”, сподели Иван Милушев. Картини на Скорчев има в музеи и галерии във Виена, Париж, Лондон, Вашингтон, Кьолн, Аахен, Кайро и други.
Сред творбите, подредени в художествената галерия в Благоевград, са и илюстрации към произведения на Александър Пушкин. Скорчев е отличен с почетен медал и диплом с “Благодарност” от Министерството на културата на Русия за популяризиране творчеството на Александър Пушкин чрез книгите, които е илюстрирал. “Руснаците имат изключителни илюстратори, има поне няколко имена, които са илюстрирали Пушкин през годините, но за мен е уникално, че българин е отличен и стои достойно, така че неговите усилия да бъдат признати. За да се постигне това, трябва да се усети Пушкин като душевност, като излъчване в своята лирика, но това може да се усети, ако се чете и познава в оригинал, а Румен Скорчев го правеше”, сподели още Иван Милушев.
Милушев е сред първите възпитаници на Скорчев като преподавател в Националната художествена академия. “Той вече беше познат, популярен график, който не се съобразяваше с тогавашните порядки и догми и разговаряше с нас като с равни”, разказа директорът на галерията в Благоевград.
Откриването на изложбата с творби на Румен Скорчев предизвика голям интерес сред благоевградчани. Експозицията може да се разгледа до 12 февруари в залите на галерията в Благоевград.