Традиции! Четири млади майки поляха с вода на бабите акушерки в Овчарци

  • Спаска Пиперкова и Стефка Велинова получиха дарове – сапун и кърпа

  • Анка Джаджарова и Виолета Кацарева влязоха в ролите на свекърва и снаха за Бабинден

В сапаревобанското село Овчарци и тази година спазиха традицията и празнуваха Бабинден. В ритуалите, свързани с този народен празник, се включиха двете акушерки от селото – Спаска Пиперкова, която работи в АГ отделението на общинската болница в Дупница, и Стефка Велинова – вече излязла в пенсия. Както повелява обичаят, бабите акушерки умиха ръцете си с вода и сапун, с наричания и пожелания за още много дечица през 2022 г. Поливаха им майките на четирите бебета в селото.

Това са Вероника Костова – майка на малката Яна, Иванка Грошкова – също майка на момиченце – Микаела, Милена Камджилова която има момченце – Хрис, и е старша сестра в санаториума в Сапарева баня, и Силвия Николова, която също има син – Георги. Всяка от младите майки направи подарък на акушерките – кърпа и сапун. Майките бяха посрещнати с питки, които разчупиха за здраве, и мед.

Имаше и подаръчета за бебчетата – червено конче против уроки. Част от обичаите бяха пресъздадени от представители на ансамбъл „Горнополска песен” към местното читалище „Пробуда-1923“, което организира и приюти тържеството. Анка Джаджарова влезе в ролята на свекърва, а читалищната секретарка Виолета Кацарева – в ролята на снаха. Празненството уважиха председателят на читалището Стойне Кацарски и кметът на селото Радостина Сусанина.
Овчарци е едно от 4-те села в планинската община Сапарева баня и се намира се в подножието на Рила. Овчарчани се радват, че в селото им има и млади хора, и деца, макар и малко продължават да се раждат бебета. Само децата в предучилищна възраст са над 20.