Председателят на Общинския съвет скочи срещу застрояването на зелени площи в Благоевград

Андон Тодоров
  • Андон Тодоров не изключва възможността да се кандидатира за кмет

Намеренията за строеж в зоната около кортовете в района на парк „Бачиново“ коментира на пресконференция председателят на ОбС-Благоевград Андон Тодоров. Той показа документ, с който е дадена зелена светлина за строителство в парка. Тодоров представи кореспонденция за процедурата по смяна предназначението на тази зона в Общия устройствен план на града – от зона за спорт и атракции в курортна зона, в която е възможно и застрояване. Според Тодоров това е станало без одобрението на Общинския съвет в Благоевград. “На 29 май 2020 г. ОбС взе решение в 3 точки, където е записано, че в имотите край кортовете трябва да се предвиди зона за спортна атракция. Във втората точка възложихме да се изготви списък за всички  имоти, които ползват зелени площи. И по трета точка – да бъде наложен мораториум върху процедурата по промяна предназначението на имотите, ползващи зелени площи и алеи. Оттогава изчакахме няколко месеца. Много пъти питахме вече бившия кмет Румен Томов защо не изпълнява решение на Общинския съвет. След като той не отговаряше, сезирах РИОСВ да прекрати всички процедури за строителство в парка”, обясни ОбС председателят.

Всички документи по случая ще бъдат представени на делото в съда, което е насрочено за 25 май, тъй като се обжалва ОВОС на РИОСВ-Благоевград. По делото ще бъде внесен и документ, според който около 20 декара от парка са вписани като зона за строителство, а не като площ за отдих.

Според Андон Тодоров, докато тече делото, строежът би трябвало да бъде спрян. „Какво ще се случи оттук нататък, е в правомощията на кмета, който и да е той, и на главния архитект“, уточни още Андон Тодоров.

По повод множеството сигнали на граждани за застрояване на паркинга зад Районен съд-Благоевград Тодоров коментира, че все още няма официално входирано предложение за строеж в Общинския съвет. По думите му, докато той е председател на Общинския съвет, ако това предложение бъде входирано, няма да го подпише или да го допусне до обсъждане в комисии. “Няма да допусна да се смени регулацията. Няма да допусна в града да се правят подобни безобразия”, категоричен е Тодоров.

На въпроси дали ще се кандидатира за кмет, той отговори:  “Върша си работата на първо място като председател на Общинския съвет. Нека първо да излезе указът на президента, да видим на коя дата ще бъдат насрочени изборите, кои ще бъдат кандидатите. Мога да отбележа, че видя ли същите, които през последните 10 години докараха Благоевград до това положение, ще си пробвам късмета за втори път. Защото всички обещания, които направиха, останаха във въздуха”.