Прокуратурата иска задържане под стража за сина на Каплата

  • 20-го­диш­ни­ят Ни­ко­ла е бил арес­ту­ван заради пов­редения ав­то­мо­би­л на из­чез­на­лия Янек Ми­ла­нов

Синът на Васил Капланов-Каплата – Никола, е бил арестуван в Дупница. Според официалното съобщение от пресцентъра на ОД на МВР-Кюстендил задържан е 20-годишен мъж за повреждане на чужд автомобил, а полицията в Дупница работи по образуваното досъдебно производство. Първоначално синът на Капланов е бил арестуван за 24 часа, а след това с постановление на наблюдаващ прокурор е задържан за 72 часа. Предстои държавното обвинение да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Арестът на Капланов-младши е за повреждане на автомобила на изчезналия на 31 юли дупничанин Янек Миланов. От прокуратурата съобщиха, че в резултат на действията по разследването към настоящия момент е установено, че около 09,30 ч. на 07.05.2020 г. обвиняемият умишлено нанесъл повреди на лек автомобил м. „Пежо“, паркиран пред жилищен блок в жк „Бистрица“ в гр. Дупница. С остър предмет той надраскал калниците, вратите, броните, предния капак и багажника на чуждото превозно средство и срязал една от гумите.

Янек Миланов подал жалба в полицията. По непотвърдена информация още същия ден Миланов е оттеглил жалбата си, като казал, че щетите по автомобила били минимални. Въпреки това полицията продължила да работи по случая. Впоследствие били иззети записи от камера на частен дом. На тях се виждал млад мъж, който извършил деянието. Преписката е била изпратена в прокуратурата и е било образувано досъдебно производство. В процеса на работа са били събрани достатъчно данни, че вероятен извършител е Никола Капланов.

Името на Васил Капланов-Каплата се завъртя в общественото пространство покрай изчезването на 43-годишния Янек Миланов. Той е сред последните, видели изчезналия мъж. Камери са заснели, че Янек е седял до Капланов в джипа му, който бил засечен в Крайници. На връщане от селото на камерите Янек не се вижда. Обяснението на Капланов е, че той се е преместил на задната седалка. Оттогава следите на Янек се губят. Десетките претърсвания на районна, на яз. „Дяково” и на различни водоеми не дадоха никакъв резултат.

Каплата е в ареста от около 3 месеца за заплаха за убийство към дупничанин, направил коментар в социалните мрежи за изчезването на Янек. Районният съд в Дупница и Окръжният в Кюстендил отхвърлиха жалбата на Капланов за промяна на мярката му в по-лека.