Протест на екоактивисти пред МРРБ: АМ „Струма“ през дефилето е път убиец

Протестиращи екоактивисти, жители на Кресна и представители на Българската рафтинг асоциация в четвъртък внесоха писмо в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с искане автомагистрала “Струма” да не минава през Кресненското дефиле.

Протестиращите заявиха, че не са срещу това да има магистрала, а искат тя да не минава през дефилето.

Според Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа “Балкани” проектът за магистралата в района на Кресна е път убиец.

Не е вярно твърдението, че само по този начин може да се спасят европейските средства, категоричен е природозащитникът. “Напротив, ако започне строителството, няма да може да получим повече никакви пари. Не само това – ние ще претърпим и тежки санкции, и това беше ясно казано на министъра на регионалното развитие в писмо от Европейската комисия през юни 2022 г.”, заяви Ковачев. Затова той призова да се направи нова оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) с всички алтернативи.

Андрей Ковачев добави, че ако в момента МРРБ започне да проектира смислените алтернативни трасета, които са локален път в Кресненското дефиле и се опазва природата, за една година може да приключат процедурите. Той изтъкна, че това трябва да започне веднага и счита, че е единственият начин, за да се спасят европейските пари.

Екологичната заплаха за Кресненското дефиле е от това, че преминаващите оттам автомобили убиват живеещите в него животни, допълни Ковачев. Поради тази причина е необходимо транзитният трафик да бъде изведен извън дефилето и там да остане само локален. “В момента това, което те планират, ще убива хора, ще убива и животни. Освен това ще се обезлюди районът, защото това ще се води първокласен път и оттам не може да излезеш нито до едно лозе, нито до нищо. Те ще забранят на хората да посещават земеделските си земи”, изтъкна Андрей Ковачев.

По-късно през деня протестиращите срещу строителството на АМ “Струма” през Кресненското дефиле се срещнаха с министъра на регионалното развитие и благоустройството, Иван Шишков. Пред МРРБ недоволните поискаха да бъдат спрени всякакви опити за разрушаване на Кресненския пролом, каза Борислав Пауновски от Рафтинг федерацията. Той подчерта, че протестиращите не са против изграждането на магистрала, но тя да бъде изнесена и в двете посоки извън Кресненския пролом.

Снимки – Dir

Предложен им е бил вариант да бъде изграден обходен път, който да минава през Кресна. Според Пауновски това ще доведе до проблем при местните животновъди и фермери, тъй като този обходен път ще мине през най-плодородните земи в района и през имотите на местните хора.”Кресненци са за изцяло източния вариант и пътят през дефилето да остане като алтернативен на магистралата. Настояваме министър Шишков да ни обясни защо е против изцяло източния вариант”, заяви по БНТ Георги Иванов, Инициативен комитет за запазване на пътя към Кресна.

Жителите на общината са започнали подписка, съобщи за Радио Благоевград един от протестиращите и председател на Сдружението “Да спасим Кресненското дефиле”, Антон Драчев.