Ражданията в общинската болница в Дупница продължават

  • Д-р Кръстев поема АГ отделението, държавата ще отпусне още средства на здравното заведение

Ражданията в Акушеро-гинекологичното отделение на общинската болница в Дупница ще продължат, като то ще работи с обновен екип начело с нов завеждащ. Отделението поема д-р Красимир Кръстев, който от 20-и т.м. ще бъде назначен на мястото на подалия оставка като шеф д-р Борис Попов.

Й. Йорданов декларира, че ГЕРБ стоят твърдо зад прокуристката и общинската болница ще съществува, докато съществува и ГЕРБ.

Осигурен е и персонал. Една акушерка и една санитарка ще бъдат преназначени на нови щатове – като операционна сестра и санитарка в операционна. Това стана ясно на пресконференция, дадена от местната управа и ръководството на здравното заведение след срещата на общинските съветници на тема „МБАЛ „Св. Иван Рилски”, която бе свикана от председателя на Общинския съвет Емил Гущеров във връзка с информацията, че ражданията в АГ се преустановяват заради нерентабилност и загуби на отделението.

„Още с пристигането си тук заявих и водих една доста дълга борба за запазване на нивата на много от отделенията, за запазване на структурите, за запазване на дейността. Лечебното заведение към момента е стабилизирано. Лечебното заведение се самоиздържа. Лечебното заведение работи и има все повече пациенти, за които полагаме успешно грижи”, заяви прокуристът Мария Иванова.

Във връзка с изнесената преди дни от нея информация, че отделението е нерентабилно и разходите са повече от приходите, тя каза: „В крайна сметка лекарите са положили Хипократова клетва и мотивът им е опазване живота и здравето на хората. Ние не може да искаме печалби, но може да искаме преструктурирания. От утре за началник на АГ отделението ще бъде назначен д-р Кръстев. С негови действия днес се намериха се акушерки, които от утре започват курс за допълнителна специалност, която е необходима. Дейностите в отделението не спират. Напротив. Надяваме се на повече хора и повече деца в тази община. Няма съкращаване, д-р Попов подаде оставка само като завеждащ. Никого не съм преназначавала и никой не съм махала”, допълни прокуристката във връзка с новината отпреди няколко дни, че неонатологът д-р Николай Джаджаров е подал молба за преназначаване в детско отделение.

На пресконференцията се разбра и друго – че вината за случващото се с болницата е на медиите, които преекспонирали темата.

„Благодаря на абсолютно всички колеги от Общинския съвет за дискусията и разговорите, които проведохме, защото наистина в такъв формат, без да се политизира темата, да може всички да чуем за какво става въпрос. Оказа се, че в река Бистрица има кит и вече всички в България знаят, че в Дупница има кит. Какво имам предвид – преекспонирана тема, която изобщо, ама по никакъв начин, с документ, поет дали от прокуриста, дали от принципала, няма такива намерения. Просто изговорено в пространството и след това излишно преекспонирано. Да, изборна година, два вида избори има, нормално е някой да търси политически дивиденти. Но казвам – излизаме оттук с общо решение, всички сме принципал, за общинската болница няма политика, Родилното отделение ще го има”, заяви председателят Емил Гущеров пред медиите. ОбС шефът подчерта още, че за 1 г., под ръководството на Мария Иванова болницата е намалила значително задълженията си. От 2,4 млн. лв. задължения към 31 декември 2017 г. сега те са под 2 млн. лв.

Срещата беше закрита за журналисти. Представителите на медиите напуснаха залата по предложение на общинския съветник от ОДБ Костадин Костадинов, който изтъкна мотива…

Подробности в печатното издание

Едва петнайсетина души подкрепиха протеста срещу закриването на АГ отделението в дупнишката общинска болница