Рекорд! Бившият полицай Свилен Вучов от Говедарци за ден бере по 50 кг гъби, призна: За 10 дни ще изкарам повече от пенсията

Свилен Вучов

Първо качество манатарка в самоковското село се изкупува по 3 лв. за кг, за пачия крак дават 3-4 лв.

 

Бившият полицай Свилен Вучов от самоковското село Говедарци счупи всички редорди по бране на гъби. „Преди ден набрах 40 кг, а днес – 50.

Гъби има в изобилие“, доволен е Вучов. Свилен бере манатарки, пачи крак, печурки южно над Говедарци с негови приятели, а понякога ходи и сам. Споделя, че немалко пъти се е срещал и с мечки из чукарите. За Свилен почивен ден няма, хоби му е да обикаля горите всеки ден и никога не се връща с празни ръце. Освен гъби бере боровинки, малини и изобщо – каквото е  дала природата. Той продава каквото е набрал, за ден печели поне по 50 лв., но освен това обича и да подарява на свои приятели.

В Говедарци в момента първо качество манатарка се изкупува по 3 лв. за килограм, второ по 2 лв., а трето от 0,50 до 1 лв. Пачият крак се изкупува от 3 лв. до 4 лв.

“Хубава надница обаче иска поне 10 км преходи из гората. Един ден набраното количество го продам, а на другия ден си бера за семейството и я консервирам“, казва Вучов. Преди дни 64-годишният Свилен е тръгнал от селото пеш през тайните пътеки на Рила и беше набрал около 20 кг пачи крак. На един от изкупвателните пунктове в Говедарци получи 60 лв.

“Минах около 20 км, ама си струва. За 10-ина дни, ако има гъби, ще изкарам повече от пенсията, пресмята Свилен и се смее. Обикновено сезонът за брането продължава 6 месеца – от началото на май до края на октомври. През това време, ако има късмет, 4-членно семейство може да направи около 5 хил., но зависи от времето и реколтата.

Гъбената треска е завладяла доста от самоковските села и в гората излизат дори и деца. Честа гледка са цели семейства да катерят баирите.

От 10 кг прясна гъба излиза 1 кг сушена, казва Свилен. Говедарчани я ценят, а за качествата се носят легенди – тя е пречистващо кръвта средство и се ползва като естествена виагра.

„Освен че ставаш много рано, дъжд те вали, кал газиш, слънце те пече, дрехите ти се късат от трънаците, търсиш в гъсталаците, мъкнеш чанти и кофи, чистиш гъбата. Надничаш под всяка елха, не се разхождам като турист. Обичам планината, тя ме зарежда, това е моето хоби“, горещи се Свилен.

Свилен е бивш служител в системата на полицията и от 9 години е пенсионер.