Рила отбеляза празника си със събор, фестивал на самодейците и литургии

С богата програма, подготвена от общината, читалище „Христо Ботев 1898“, ученици от ОУ „Аверкий Попстоянов“ и гост-изпълнители, град Рила отбеляза празника си. Освен традиционния събор, в рамките на празника се проведе и Празникът на художествената самодейност „Рила пее и танцува“, организиран от читалището. Участваха самодейци от различни жанрове на изкуството. Тържествата продължиха 3 дни. На 21 юни пред централния храм „Св. Николай Мирликийски” бе отслужена празнична света литургия, а след това – на параклиса „Св. Троица“ бе осветен и раздаден курбан за здраве.

„Гр. Рила отбелязва традиционно селищния си събор на църковния празник Св. Дух. Неслучайно на портата на града ни като верен страж се намира параклисът „Св. Троица“, построен през 1993 г. върху едно от най-старите ни оброчища. При строително-монтажните работи са открити множество ломен камък, както и капител, дялани камъни и парчета от глинени съдове. Което само по себе си говори, че населението в древна и по-нова Рила е почитало и почита това свято място. Тук от незапомнени времена рилчани правели молебен и курбан за здраве и берекет”, разказа говорителят на общината Мариана Костова.

По думите й от спомените на Георги Велчев (директор на рилското училище от 1919 г. до 1940 г.) става ясно, че още през далечната 1897 г. съборът в с. Рила се е празнувал на Св. Троица.