Румен Радев: Безкомпромисно ще отстоявам правата, интересите и достойнството на своя народ

 

Да не сме заложник на миналото, а творец на бъдещето, препоръча новият президент

14-12-01-radev-plevneliev-2

„Нека да градим общество, което не е заложник на миналото, а творец на бъдещето – дължим го на себе си и на нашите деца, както и на предците си.” Това заяви президентът Румен Радев в словото си на церемонията по встъпването му в длъжност на площад “Св. Александър Невски”, на която прие поста от досегашния държавен глава Росен Плевнелиев.

В основата на речта на Радев този път бе армията. Той й благодари за дейността и по опазване на границите на България и обеща да я подкрепя и в бъдеще.

Според Радев трябва да градим едно по-справедливо общество, основано на закона и морала, на свободата, толерантността и солидарността.

„Искам да благодаря на президента Плевнелиев и на всички президенти за усилията им за изграждане на демократична България”, поясни той.

„Събрани сме на свято място, на такова място човек най-ясно осъзнава отговорността да застане на чело на държава с дълбоки европейски ценности, отстоявала своята свобода“, каза още Радев. По думите му през последните три десетилетия България е изминала сложен и труден път, изпълнен с препятствия и грешки. „Разпиляхме енергия, загубихме време“, каза още той.

„По пътя осеян с нови предизвикателства ще бъда редом с вас. Ще бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия, президент на диалога и помирението, на сътрудничеството и баланса. Ще работя с българския парламент, с правителството, с институциите, с партиите и с гражданските организации за обединяване на усилията в намирането на най-добрите решения за България. Ще работя активно с нашите партньори за ускорената ни европейска интеграция. Но нека е ясно едно. Ще бъде президент, който безкомпромисно ще отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ. Вярвам, че имаме сили да посрещнем всякакви изпитания, вярвам в доброто бъдеще на България и на всички нас. Най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред”, заяви новият държавен глава.

По-късно церемонията продължи в храм-паметник „Св.Ал. Невски”, където патриарх Неофит благослови новоизбрания държавен глава Румен Радев и отслужи молебен, за да изпроси божията благодатна подкрепа в предстоящото му отговорно служение.

„За да е успешно вашето служение, ще бъде необходимо да се вслушате в стремежите на българските граждани. Властта е отговорност.” С тези думи се обърна патриархът към новия президент.

Патриарх Неофит заяви, че властта винаги е свързана с отговорност. „Колкото по-голяма е властта, толкова Бог възлага по-голяма отговорност, защото, на когото много е дадено, много ще се изисква“, поясни той.

Патриархът подари икона на Исус Христос на президента Румен Радев и му пожела на добър час.

Под бурни аплодисменти новият президент Румен Радев влезе в сградата на Президентството. Почитатели му пожелаха “успешен полет”. Две групи граждани, всяка от тях подкрепяща своя президент, бяха окупирали входа на Президентството. След излизането на Росен Плевнелиев от Президентството негови привърженици го посрещнаха с аплодисменти. Привърженици на Радев обаче го освиркаха и скандираха “Победа”.

Пред парадния воход на институцията бе й цялата администрация на Росен Плевнелиев, с която той се сбогува.

Новият президент влезе в Президенството заедно с първата дама Десислава Радева и вицепрезидента Илияна Йотова.

Там бе предадена реално властта от стар към нов президент.

Последва разговор на четири очи между стар и нов президент.

В официалната Гербова зала на Президентството двамата президенти Росен Плевнелиев и Румен Радев си направиха официална снимка. Официална снимка си направиха и двамата президенти с вицепрезидентите.

“Винаги сте добре дошла в този кабинет”, каза новият вицепрезидент Илияна Йотова, на предшественичката си Маргарита Попова при сдаването на властта при вицепрезидентите.

 

Снимка

Вярвам, че имаме сили да посрещнем всякакви изпитания, каза ген. Румен Радев