Сблъсъци в Созопол заради бившия кмет Панайот Рейзи

С напрежение започна сесията на Общинския съвет в Созопол. Протестиращи препречиха пътя на бившия кмет на морската община Панайот Рейзи, предаде БНР.

Стигна се физически сблъсък, след като кметът на село Присад Ванча Байлова беше избутана от Панайот Рейзи, след като тя и група граждани му препречиха пътя към сградата на Общинския съвет.

Настоящият кмет Тихомир Янакиев извика полиция с уточнението, че сградата на Общинския съвет е достъпна за всички граждани. Ванча Байлова обясни, че хората настояват Рейзи да освободи поста общински съветник заради дълговете, които е оставил като кмет. Бившият кмет отказа коментар пред медиите.

Март миналата година прокуратурата обвини Рейзи за източване на 2 млн. лв. от общинския бюджет, последва и отстраняването му от длъжност, но на местните избори през есента на 2019 г. той беше избран за общински съветник като водач на листата на СДС.

Пред телевизията председателят на Общинския съвет в Созопол Георги Пинелов коментира, че заради дълговете е орязана капиталовата програма на общината. “Единствено ще може на този етап да разчитаме на целевите средства, които ще постъпят от държавата и реално на почти нищо повече”, допълни той.

Рейзи стана кмет на Созопол с подкрепата на ГЕРБ за първи път през 2011 година, като спечели изборите на първи тур с 58 на сто подкрепа. Управляващите го номинираха за нов мандат и през 2015 г., когато той беше предпочетен от 65 на сто от избирателите.
“Остави общината с големи задължения – 35 млн. лв., а сега пак ни управлява като общински съветник”, казват протестиращи пред Би Ти Ви.