Сбъдната мечта! „Цирковата стая на Драго“ вече радва кюстендилските деца

Сбъдната мечта, подарена на кюстендилските деца!Почти месец, след като популярният телевизионен водещ Драго Драганов дари своята огромна циркова колекция на библиотеката в Кюстендил, във вторник беше представена една част от това богатство. “Цирковата стая на Драго“ стана част от постоянната експозиция на отдел “Изкуство“ вкултурната институция, носеща името на Емануил Попдимитров.

Дарението е колекция, събирана повече от 35 години. Днес тя съдържа стотици животни от над 30 вида, фигури на артисти, гледачи, фургони, камиони и разбира се – циркова арена.

“Изключително съм радостна да посрещна популярният Драго Драганов и да кажа голямо благодаря за това, че избра Регионална библиотека – Кюстендил за нов дом на своята колекция. Благодаря му, че ни се довери, че видя в лицето на институцията място, където тази колекция ще бъде съхранена, по подходящ начин експонирана и популяризирана сред децата“, каза директорът на библиотеката София Пейчева. Тя подари на Драго Драганов един много атрактивен цирков клоун, който чете “Доктор Дулитъл“. Бутиковата кукла е изработена от Теодора Сърбинска.

“Циркът е моята детска мечта. Мечтаех да бъда цирков артист, мечтаех да имам собствен цирк и да имам колкото се може повече животни. Децата откриват мечти в книгите, които четат . Едва ли има по-подходящо място за колекцията от библиотеката. Да подариш мечтата си и да я предадеш нататък“, каза Драго Драганов. Той посочи, че животът му е тясно свързан с Кюстендилския край. “Бащата на моя дядо е бил учител в село Горно Уйно и там имам къща. Във ваканциите аз се срещах с цирковото изкуство тук, в Кюстендил“, сподели с усмивка  Драгомир Драганов.

Предстои да бъде изработена специална витрина, която да побере в себе си цялата колекция в нейния пълен блясък.