Северна Македония ще даде 12 бойни вертолета Ми-24 на Украйна

Срещу тях ще получи 8 модернизирани западни вертолета

Северна Македония стана поредната държава, която опровергава българския президент Румен Радев и военния министър Димитър Стоянов, че срещу предаването на стара съветска техника на Украйна България няма да получи модерно западно въоръжение.

Северна Македония ще предаде на Украйна 12 бойни самолета Ми-24, съобщи министърът на отбраната на страната Славянка Петровска пред ТВ Алсат. Македония е купила вертолетите от Украйна през 2001 г. 4 от тях са били модернизирани и са адаптирани за взаимодействие със силите на НАТО. Те са снабдени с техника, позволяваща използването на системи за нощно виждане Aviators Head-Up Display (ANVIS/HUD).

Министърът добавя, че техниката е много нужна на Украйна, а пилотите от Въоръжените сили на Украйна умело я използват на бойното поле.

Срещу предаването на вертолетите Македония ще получи 8 модернизирани западни вертолети.

еверна Македония вече предаде на Украйна 4 щурмови самолети Су-25. Смята се, че 4-те самолета – три едноместни Су-25 и един двуместен Су-25УБ, не са годни за полет и вероятно ще се ремонтират или използват за резервни части. Северна Македония е купила въпросните машини от Украйна за 4 млн.евро през 2001 г.

Словакия и Полша обещаха общо 33 самолета МиГ-29 на Украйна и вече изпратиха първите 4 машини. Това доведе до скандал между Русия и Словакия. Москва обвини Словакия, че е нарушила договора за военно-техническо сътрудничество от 1997 г. Според него Словакия може да предава или продава руско въоръжение на трети страни, но само след съгласието на Русия. Словакия не коментира изявленията на Москва./СЕГА