Село Сапарево отбеляза своя храмов празник

На Голяма Богородица своя храмов празник отбеляза и сапаревобанското село Сапарево. Стотици жители и гости на населеното място препълниха площада и под звуците на народна музика извиха дълги и кръшни хора. За доброто настроение имаше и впечатляваща заря.

Празника уважиха кметът на община Сапарева баня Калин Гелев, неговият заместник Славчо Коларски, зам.-председателят на Общинския съвет Любомир Георгиев, кметицата на Ресилово Мариана Доцина, бившият министър на МВР и народен представител Христо Терзийски и Михаела Крумова – депутат в 45-тото НС.
Празника откри кметът на Сапарево Йордан Йорданов, който поздрави сърдечно всички жители и гости, дошли на традиционния събор. “Благодаря ви, че уважихте празника! Трябва да почитаме традициите и да има приемственост между поколенията. Отбелязваме нашия храмов празник, а черквата ни – с която, сигурен съм, се гордее всеки един от нас, е сред най-красивите и поддържани не само в региона, но и в цялата страна. Затова е важно в тежки времена като днешните да имаме силна вяра и да се подкрепяме. Отново ви благодаря, че сте тук! Благодаря и на нашите дарители, без помощта на които нямаше да се случи този прекрасен празник! Нека бъде весел на всички!”

Организаторите от местното читалище и кметство бяха подготвили богата фолклорна програма с участието на: ДТС “Шопчета” – Сапарево, ДГ “Широкодолче”, ДФГ “Саморанче”, ФТА “Рила”, Детската фолклорна група и Детският танцов състав към местното читалище в Сапарево. Както и с индивидуалните участия на: Ивона Димитрова, Виктория Грахльова, Диана Цветанова, Анджелика Боянова, Раян Боянов, Ваня Паризова и Николета Пейчева. Празникът в китното планинско селце продържи с участието на “Трио веселие”.Местното читалище раздаде и специални грамоти за най-изявените участници в конкурса с рисунки “Моето родно село”.

По-рано през деня бе отслужен водосвет за здраве и благоденствие в храма “Успение Богородично” от отец Димитър. След което на жителите и гостите на Сапарево беше раздаден и традиционният курбан за здраве.