Серафим Васев: Високите сметки за ток нанесоха нокдаун на бизнеса

  • Фирми от региона затвориха основните си производства заради скок в цената от 400%, служителите им са в отпуск

  • Държавата трябва да заложи средства в бюджета и да компенсира с реалната стойност на електроенергията, за да няма фалити

Серафим Васев е роден през 1968 г. в град Дупница. Собственик е на цех за хранителни добавки. Развива производство в частния сектор от 2002 год. Работи с български и международни контрагенти. Във фирмата му са заети около 30 души. Производствените им дейности са свързани с разработка на хранителни добавки по заявка на клиента, доставка на суровини и опаковъчни материали, складиране, претегляне, смесване, гранулиране, сушене, таблетиране, филмиране, капсулиране, блистериране и опаковане. Следи внимателно световните и български икономически процеси. Разговаряме с него за драстичното увеличение на сметките на електроенергия за бизнеса през последните месеци и как те се отразяват на местните производства.

– Г-н Васев, какво се случва на пазара на електроенергия и как повишената цена се отразява на местния бизнес и производства? Вие самият имате цех за производство на фармацевтични продукти, как приемате новите сметки за ток?
– В последните години имаме нестабилност на цените. Като казвам последните години, имам предвид най-вече периода от 1 г. и 7 м. До обявяването на пандемията през март 2020 г. борсовите цени бяха в рамките на нормалното търсене и предлагане. Те бяха умерени и предвидими. През зимата, когато имаше по-високо търсене, цените бяха малко по-високи от порядъка на 100 лв. на мегаватчас. През лятото, в месеците от май до юли, бяха около 80 лв. През август, когато имаше малко повече търсене и потребление – цената се качваше на около 100 лв. Т.е. цените досега в годините са били такива. Борсата направи така, че донякъде електроенергията стана по-достъпна за предприятията. Защото като по-големи консуматори те купуват директно от нея. В някои случаи през лятото, когато консумацията е малко по-голяма, фирмите имаха по-ниски цени, отколкото тези за битовите потребители. При битовите цената се определя от КЕВР и планира за следващите месеци. Така от много години цената е от порядъка на 21 ст. на киловат, в която са включени преносът и всички останали начисления. Докато при фирмите имаше възможност цената да бъде около тези 21 ст. на киловат, но в повечето случаи беше под цената за битовите потребители. В момента, в който беше обявена пандемията, настъпиха промени, включително на пазара на електроенергия в света. До месец февруари 2020 г. всичко вървеше нормално в порядъка на посочените цени. След обявяването на пандемията цената на борсата падна наполовина. От нормалните 100 лв. на мегават чиста енергия, без ДДС с преноси и други начисления цената през месец март падна на 50 лв. През април отиде даже на 40 лв. на мегават. Това доведе до тотално объркване на производители, на търговци и на консумация на цялостния пазар.Атомните централи работят, а консумация няма. Тецовете са се заредили да работят, консумация на ток няма. Спряха голяма част от дейностите и така настъпи тотална обърквация. През 2020 г. за месеците март, април, май и юни цените бяха под нормалните. Очакваните цени през лятото трябваше да са 80-90 лв., а те бяха 40-50 лв. Тогава производителите на ток и търговците на ток бяха сринати. Това беше в тяхна вреда, защото те поддържаха мощностите, но нямаше кой да консумира. И в един момент борсата се срина. От месец септември на 2020 г. ситуацията леко се успокои. След 5 месеца на хаос и паника отпаднаха локдауните и икономиката тръгна по нормален начин и с повече предвидимост. Последва и връщане към нормалните нива на цените при около 100 лв. на мегават. Зимата стигна до 110-115 лв., което също бе предвидимо.
Всичко това вървя така до месец юли 2021 г. Тогава дойдоха едни цени, които бяха с 50% над нормалните, като борсовата цена към предприятията беше около 150 лв. на мегават. След което през август сумата прескочи 200 лв. на мегават. А през септември и октомври дойде цена от 400 лв. на мегават. При нормална, която години наред е вървяла около 100 лв., стигнахме до настоящата, при която цените скочиха 4 пъти над нормалните. Това е ефект на борсата и надявам се, че след тези пикове нещата да се успокоят. Случва се, защото никой не може да предвиди какво ще бъде търсенето. Много от базовите мощности в света бяха спрени заради наложените ограничителни мерки. Като добавим и желанието на Европа по-бързо да премине до възобновяеми източници, всичко това допринесе за общия неплавен преход. Европа прекалено бързо иска да постигне някакви промени, които обаче не са еволюционни, а са на ръба на революционните, а това няма как да стани без сътресения. Когато искаш да правиш революция, има протест на улицата и това реално са последиците, които виждаме днес. Трябва една по-умерена политика както за енергийния сектор, така и една по-нормална политика по отношение на управлението на пандемията. Водени от желанието да бъдат спасени повече човешки животи, се допуснаха грешки, които доведоха до тежки икономически последици в световен мащаб. И един от секторите е енергията. Очаквам нещата да се нормализират, защото винаги, когато махалото отиде рязко в едната посока, то рязко се връща в другата. Наложеният локдаун вкара производителите на електроенергия под леда и те работиха на загуба, в един момент тези загуби ще трябва да се платят. Това са огромни мощности, които се поддържаха в продължение на един дълъг период и имат натрупани своите големи разходи.
– Вие изключвате ли спекула?
– Да. Терминът speculate от англ. означава разсъждавам, умувам. Ние тук го превеждаме като някаква измама, но това не е лоша дума. По-скоро е свързана с конкуренцията. На борсата реално има конкуренция и точно тази конкуренция доведе до едни по-ниски цени на енергията. Години наред чрез същата тази борса ние имаме по-ниски нива в цената на енергията, отколкото когато бяхме само при монополистите. В момента, в който се появи конкуренцията, нещата се урегулираха и ние години наред плащаме по-ниски суми. За мен това, което се случва сега, е временен процес, тъй като мощностите не са изчезнали. Смятам, че до два месеца всичко ще се нормализира и в края на февруари ще имаме цена на борсата от порядъка под 200 лв. След което през март ще падне още надолу и ще отидем на онези порядъци, които бяха по-рано. Като сложим и инфлацията от едни 10% примерно, цената ще отиде приблизително на предишните си нива. Сега обаче имаме 400% ръст, т.е. свободно можем да кажем, че чистата енергия струва 400 лв. За миналия месец това ми е сумата във фактурата от доставчика на борсата. Това е цената без пренос и другите начисления. По-рано нормалната й цена беше около 100 лв. Говорим за 400% ръст, 4 пъти. Преди това обаче имахме сериозен спад. Значи както имахме едни 5-6 месеца с нередовни цени, под реалната себестойност, сега ще имаме подобно време над реалните цени. Очаквам след това цените да се върнат близки до реалните. Проблемът обаче сега си остава. Това е сериозна криза за фирмите, защото това е 4 пъти увеличение на доставка. Цената е вдигната от 21 ст. на киловат до 56 ст. на киловат. Това е 2,7 пъти по-висока цена на енергията, тъй като останалите начисления са запазили своите стойности. Така фирми, които са енергоемки и са плащали по-рано за тока средно около 2000 лв., сега ще платят около 5500 лв. Това са едни 3500 лв. отгоре, което са приблизително заплатите на 3-ма души. И така е този месец, но със сигурност ще е и през другия и следващия.
– Предвид тази цена на тока и увеличаващата се инфлация ще оцелеят ли малките местните фирми?


– Има решение на правителствено равнище тази енергия да се компенсира. Но това решение предлага едни 120 лв., което е крайно недостатъчно. Трябваше компенсацията да бъде пресметната на реалната цена. И ако тя е била средно около 100 лв., сега е 400 лв. Държавата трябва сега да подпомогне бизнеса. Пример давам с германската държава. Тя забрани на „Луфтханза” да лети, но отпусна едни 10 милиарда, за да я спаси и тя да може да си плати всички задължения и да се запази. Тук имаме криза и е редно държавата да подпомогне фирмите. Защото тя е голямата структура, държавата сме всички ние, хората. И ако тя помогне на бизнеса да оцелее през тези няколко месеца, той ще продължи да си функционира и тя ще продължи да си прибира от него и ДДС-то, и акциза, и корпоративния данък и всичко останало. Ако държавата допусне едно предприятие да изчезне, то тя сама си реже клона. Нещо като да си заколиш кравата, която ти носи мляко, и кокошката, която ти снася яйца. Няма да има нищо. Надявам се, ако се разберат политическите сили, да заложат средства в бюджета и тази криза да се реши. Държавата има всички инструменти, с които да компенсира бизнеса, и това трябва да стане със сумата на реалното увеличение, а не със 120 лв. И това да продължи, докато цената се нормализира. Според мен става въпрос за около 3 месеца и се надявам след това всички базови мощности да тръгнат в нормален ход. Моето мнение е, че има съчетание от малък недостиг на енергия, голям страх и високи цени. На борсата й трябва малко време, за да се успокои. Но точно в тези три или четири месеца държавата трябва да компенсира бизнеса.
Ние, европейците, трябва да разберем, че непрекъснато вървим с едни нови идеологии напред, с виждания за екология и т.н., като всичко това е хубаво, само че ако зад тези неща не стои силна икономика, е нищо. И социализмът имаше чудесни идеи като братство и равенство, но той се срина икономически и фалира. Не можеш да съществуваш на света, ако не си икономически ефективен, ако не работиш конкурентно и не се интегрираш в този глобален свят. И сега, за да може нашите фирми в България да оцелеят, българското правителство и парламент трябва да подпомогнат фирмите и да намерят начин да го направят законно. Може да е чрез директни субсидии, предвид извънредната ситуация, или чрез друг вид плащания. Защото има фирми и аз лично познавам такива, които затвориха основното си производство заради цената на тока. Хората казаха, че докато не падне цената, те няма да работят.
-Фирмите от този регион ли са?
– Да става въпрос за местна фирма, в областта на дървопреработването. Фирмата се занимава с производство на пелети и дърводобив. Те спряха производството на пелети, защото това е процес, който е свързан с много енергия заради сушенето. Високата цена на пелетите до голяма степен се определя от високата цена на електроенергията. Токът е двоен, а пелетите се натрошават, смилат и сушат. И на човека като му дойде сметката, просто каза: – Спирам това производство.
Друга фирма, с която работим, също спря основната си дейност. Тя се занимава с рециклиране и ние им предоставяме наши PVC и алуминиеви изрезки от блистерите. Те имат реактори, при които чрез електронагряване разделят полиетилена от алуминия и го рециклират. Това е екологично много положителен процес, но е енергоемък и струва пари. По тази причина и тази фирма спря своето производството. Взимат изрезките, съхраняват ги в складови помещения и се надяват на нормални цени на електроенергията, за да започнат да произвеждат. През това време служителите отиват в платен или неплатен отпуск и така…
– Може ли да очакваме новорегистрирани на Бюрото по труда вследствие на енергийната криза?
– Надявам се нещата бързо да се нормализират, за да не се стигне до освобождаване на много хора. Разчитам и на факта, че не само енергията се вдига, но и икономическата активност в световен мащаб. Хората започват да разбират, че вирусите няма да изчезнат и ще продължим да живеем с тях. Икономиките започват да се задвижват след големите локдауни и те отбелязват ръст. И пак казвам – много добре би било държавата да компенсира фирмите през тези няколко месеца. Трябва да предвиди тези средства в бюджета, за да имаме една пропорционалност на икономическата тежест на енергията върху хората. Битовите потребители са защитени от КЕВР и още плащат 21 ст. на киловатчас, докато в момента консуматорите, които сме на борсата, плащаме цена от 56 ст. Това е значително над всякакви очаквани предварително калкулации. Всяка фирма, която е плащала 2, 3 или 4000 лв., сега ще плати около 8000 лв. Надявам се повечето фирми да имат този резерв, за да могат да оцелеят.
– Да, но повечето фирми казват, че вече нямат резерви. Месеци наред те компенсират загубите, които се трупат от началото на пандемията?
– Така е за съжаление. И сега след всичко това идва един напълно непредвиден и непланиран разход. Това е един нокдаун за бизнеса. Ако имаш малко резерв, ще оцелееш, ако не -приключваш. И в случая би следвало държавата да помогне, защото тук не става въпрос в трайна промяна на ситуацията за енергийния пазар. Тук става въпрос за временна борсова ситуация, при която след достигане на пика ще има нормализация. За да запазим баланса по закона за регрес към средната стойност, би следвало след качването нагоре да дойде момент на равновесие.
– Трябва ли държавата да се намесва в регулирането на тези процеси?
– Трябва дотолкова, че да компенсира. Но не и да се намесва на борсата. Пращането на ДАНС и вмешателство в дейността на борсата са неща, които не трябва да се допускат, ако няма основания. Това е борса и там се наблюдават реални търгови положения, като на тази борса участват стотици, може би и хиляди борсови агенти от различни части на света. На българската борса може да търгува всеки брокер от Германия и Чехия. Той може да си купи тока от тук и да си го пренесе през Румъния примерно в Полша. За мен има малък недостиг, който е довел до голям ръст, защото има голям страх от това, което ни предстои утре. И за да се презастраховат борсовите участници, и за да са сигурни, че ще могат да предоставят ток на клиентите си, са готови да платят повече, но да има. За мен спекулация няма, има голям страх. И тъй като има страх, са готови да плащат много повече. Този процес в рамките на някой и друг месец се надявам да изчезне. И при този огромен скок няма директно да се върнем на понятните 100 лв., а отново ще се върнем на въпросните 70-80 лв. и чак тогава ще отидем на тези 100 лв.
– Много хора смятат, че иде тежка зима за обикновения човек?
– Не мисля, че е точно така. Нищо по-добро не е измислено от пазара. И точно по тази причина, откакто като държава сме на пазара, в България никога не е имало недостиг на олио, недостиг на бензин, зърно и т.н. Имаме всичко, и то е на цени каквито са в целия свят. Докато в държави като Венецуела бензинът е много евтин, но просто го няма. В Куба и сиренето е много евтино, но го няма. Ние сме били така при соца, когато всичко беше държавно регулирано, но го нямаше. Няма по-добра ситуация от тази, в която сме. Не е измислено идеално, но е най-доброто. Тъй че както към момента нещата вървят нагоре, така и ще слязат. Това, което се случи по времето на Жан Виденов, е абсолютно невъзможно. Законът е договорът в обществото, ако този договор е стабилен и стои на здрави икономически основи, обществото е стабилно. Ние вече сме част от това общество. Със закон нашата валута е свързана с еврото чрез валутния борд. Еврото е една от най-силните валути в света, защото зад него стоят законите и икономиката на ЕС. А икономиката е стабилна, защото законите са стабилни и сигурни. И това, което се направи при Жан Виденов, е недопустимо сега и няма да се случи. Ако някой сега се опита да спекулира по този начин, той ще остане излъган. Движения са допустими, но се надявам дългосрочни сривове да не се допуснат.