Следствието разпита кмета на Дупница Първан Дангов по дело в София

Пред стреснати ученици, градоначалникът заяви: ОбС прилича на кръжок по бизнес интереси

Съветници: Дангов разиграва театър и се прави на жертва

Кметът на Дупница Първан Дангов  бе извикан на разпит в Следствения отдел на местното Районно управление по досъдебно производство. Информацията оповести самият градоначалник по време на редовното заседание на Общинския съвет в четвъртък. С предозиран драматизъм, кметът показа от трибуната призовка. Впоследствие отправи тежки упреци към местните парламентаристи и напусна демонстративно залата.

„Поводът да отсъствам от днешното заседание е това, че в 10.00 часа трябва да бъда в Следствения отдел, за да дам показания за поредното досъдебно производство. Производство, за което може би Светлин Зарев знае, защото поводът да бъда в следствието е едно досъдебно производство. Едно от многото… Това е мой проблем, в лично качество.

Обръщам се към общинските съветници, когато в началото на този мандат говорех долу от микрофона и казах, че мога да говоря отдолу и да си припомня клетвата, която сме положили всички, едва ли някои от вас ме разбраха. В момента вие се опитвате да направите нещо, което нито е отговорно към гражданите, нито е отговорно към вас. Такъв път сте избрали да следвате в политиката и като поведение в ОбС. Но не забравяйте, че имате избиратели, които са гласували за вас и най-малко ще ви се наложи да давате отчет като общински съветници.

Това е нещо, което аз изпълнявам по закон. Всеки един като гражданин и човек сам кове съдбата си. Съжалявам за това, което ще чуят учениците от едно от основните училища в Дупница, но няма как да не кажа, скъпи ученици, че нашият Общински съвет все повече ми прилича на кръжок по интереси. Бизнес интереси, които всеки един общински съветник преследва както в лично качество, така и групово. Мога да дам примери много, предпочитам това да стане на закрито заседание. Ако реши ОбС, да си говорим право в очите. Лично при мен са идвали много от общинските съветници, поне от мнозинството, което мисля че има с бизнес предложения, но нито една политика.

Когато един общински съветник се опитва, чрез поста който заема на общински съветник да облагодетелства себе си, то той трябва да бъде искрен пред своите избиратели, които са му гласували доверие да ги представлява. Трябва да каже – аз в лично качество на общински съветник ви излъгах, когато вие гласувахте за мен. Ще се обогатя от своя престой, ще изнудвам кмета и администрацията, за да гласувам по начин, по който сам счета за необходимо.

Всичко останало е ваш избор. Оттук нататък дължите отчет не на мен, дължите отчет на хората, които са ви избрали. Всеки сам избира дали да лети в небето или да пълзи по земята.Въпрос на личен избор”, заяви в залата на ОбС кметът на Дупница Първан Дангов, като на изпроводяк  пожела успех на съветниците.

Освен тях, в залата присъстваха кметове на малки населени места, граждани, общественици и ученици от СЕУ „Св.Паисий Хилендарски” и Гимназия „Христо Ботев” в Дупница. Децата попаднаха на горещото заседание в качеството си участници в местен екологичен проект.

В кулоарите на Общинския съвет кметът Първан Дангов оповести, че срещу него се водят 7 производства, 3 от които са досъдебни. Той твърдеше, че не знае по кое от всички тях е викан на разпит. Минути  след като отправи упреци за морала на местните парламентаристи и затръшна вратата на залата на ОбС, градоначалникът се появи на фирмена презентация в близкия хотел. С това окончателно подразни съветниците, които го обвиниха в нагнетяване на излишно напрежение и в разиграване на абсурден театър с единствената цел да се представи в ролята на жертва.

Крум Крумов

По-късно говорителят на Районна прокуратура-Кюстендил, зам.-окръжният прокурор Крум Крумов потвърди, че кметът на Дупница Първан Дангов е бил призован на разпит в следствения отдел. Той се е явил там в качеството му на свидетел по дело, образувано в град София и няма връзка с образуваното досъдебно производство за заплаха към длъжностно лице.

Припомняме, че  под ръководството на Районна прокуратура-Кюстендил, Териториално отделение-Дупница се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство по чл. 144, ал. 2, вр. ал. 1 от НК – закана спрямо длъжностно лице или представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му. То е срещу кмета на Дупница и касае отправена заплаха към началника на полицията в града Йордан Зарев.

Разследването бе възложено на следовател от Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура, тъй като има страни от Районно управление в Дупница.