След две фатални грешки Беласица падна от Етър във Велико Търново

Мачът от 24 кръг за първенството на Втора професионална лига между отборите на Етър и Беласица (Петрич) се игра на стадион „Ивайло” в град Велико Търново. Отборът на домакините   победи с попадения на Даниел Младенов в 35-а минута и  Хавиер Раул Де Леон в 87-а минута.

В първите минути на срещата играчите на Етързапочнаха по-активно, но не успяха да създадат някакви по-сериозни положения пред вратата на Беласица В 9-та минута при бърза контраатака на гостите, подета от Запро Динев по десния фланг, последва пас към устремилия се напред Атанас Чепилов в наказателното поле на домакините, но той не  успя да насочи кълбото към стража им Християн Славков.

В 19-а минута при фронтална атака на Етър Мартин Тошев стреля от удобна позиция, но вратарят на Беласица Кирил Георгиев се намеси навреме и изби кълбото. В последствие беше вдигнат флаг за засада.

В 26-та минута футболистите на Беласица потърсиха дузпа от главния съдия Ивайло Ненков за сблъсък на вратаря на домакините Християн Славков с капитана на гостите Марти Таушанов, но арбитърът не бе видял такова нарушение.

В 28-а минута Георги Ангелов успя да стигне до удар с глава след ъглов удар, но той мина над вратата на Георгиев.

 

Шест минути по-късно “виолетовите” успяха да материализират своето предимство. След  центриране от фланга в наказателното поле на Беласица вратарят Кирил Георгиев успя да избие кълбото, но не по най-добрия начин, защото футболистът Христо Митев от Етър попречи и за капитана на домакините  Даниел Младенов не бе трудно да вкара на опразнената врата за 1:0. Последва бурна реакция от страна на футболистите на Беласица и главния съдия, който ръководи тенденциозно и в ущърб на Беласица срещата, показа два жълти картона набързо на Симеон Бояджиев и Мариян Вангелов.

До края на първата част на мача не се стигна до отбелязване на ново попадение и в двете врати.

През второто полувреме домакините  показваха по-нападателен футбол и търсеха втория гол.

В 49-та минута Крум Стоилов тръгна на скорост с топката по левия фланг, пробяга около 30-тина метра и преди да стреля бе застигнат от Атанас Чепилов. В 53-та минута Запро Динев успя да нахлуе отляво в наказателното поле на Етър, насочи кълбото зад защитата им, но Живко Димитров и Мариян Вангелов не успяха да го засекат. В 65-та минута Мартин Русков блокира навреме намиращия се наблизо срещу вратата на Беласица Никола Янков и предотврати директно обстрелване. Минута по-късно Владимир Гогов тръгна от дълбочина с топката, насочи я към Мариян Вангелов, той към Аспарух Смилков и атаката завърши с неточен удар.

След атака по фланга Запро Динев насочи топката към Мариян Вангелов, по последният не успя да я овладее и да стреля. В 75-та минута влезлият в игра КуфреЕта тръгна от дълбочина с топката, насочи я към Аспарух Смилков, той към Запро Динев пред наказателното поле на Етър и главният съдия Ивайло Ненков видя вдигнат флаг и отсъди засада, с което атаката на петричани бе провалена.

В  87-а минута  Хавиер Раул Де Леон беше изведен зад защитата на Беласица и хладнокръвно изпрати топката във вратата на Кирил  Георгиев за 2:0.

В 3-та минута от даденото продължение от главния съдия Запро Динев се озова в удобна позиция за стрелба, но отблизо не успя да отбележи почетно попадение за отбора на Беласица.

Следващият мач на отбора от Петрич ще бъде срещу Миньор (Перник).

Треньорът на Етър – Емануил Луканов беше доволен при успеха на своя тим над Беласица Петрич, който приближи “болярите” до завръщане в efbet Лига.„Имахме тотален контрол първото полувреме. Поведохме и имахме и други възможности. Липсваше ни и последния пас, но поведохме, което за нас беше важно. Второто те тръгнаха да изравняват и пуснаха двама нападатели плюс две крила и заиграхме 4 на 4 отзад. Предприехме действия, които донесоха плодове. Вкарахме втори гол и затворихме мача“, коментира Луканов.„Успяхме да задържим ниво. Може би с топката трябваше малко повече, но голът стана с дълъг пас. Малко принудителните смени ни объркаха плановете, но противодействахме добре и успяхме. Имахме много центрирания. Тренираме и опитваме. Като играем с двама нападатели, центриранията са много важни. Трябва да подобрим този елемент. Имахме много повече центрирания, ситуации, които при добро подаване можеше да вкараме гол по-рано. Нашият отбор е солиден като видим всички линии. Не може да отличим само една такава. Това е целият отбор, който играе много солидно и затова поздравявам момчетата. Не толкова решаващ етап от сезона е, но никога не са хубави контузиите. Ще видим какво е състоянието на Младенов и Стоянов и ще преценим за следващия мач“, допълни още Емануил Луканов.

Капитанът на Етър Даниел Младенов бе в основата на победата с 2:0 над Беласица, въпреки че бе сменен принудително малко преди почивката. Ветеранът вкара първия гол, но получи контузия и трябваше да излезе от игра. Според него Етър разполага с най-добрия отбор във Втора лига и затова е оптимист за промоцията в елита.”Получих разтежение отзад на бедрото и затова излязох. Не е нищо тревожно, до седмица ще се оправя.  От началото на мача стояхме доста по-добре на терена от съперника и в двете фази на играта. Липсваше ни само последното подаване. След гола стана по-лесно и логично затворихме мача.Всички отбори, които идват  във Велико Търново, се затварят и затова стават трудни двубои. Имаме вече доста сухи мрежи и това ни прави по-уверени. В това отношение през пролетта се справяме доста по-добре. Предстои ни мач с Янтра, който губи напоследък, но това е регионално дерби и ще е тежко. Имаме обаче най-добрите футболисти във Втора лига, а и ще се подготвим внимателно, за да спечелим”, заяви Младенов.

Помощник треньорът на Беласица Васил Чергов сподели мнението си след загубата с 0:2 от Етър във Велико Търново. Той заяви, че отборът повече не трябва да повтаря представянето от първото полувреме на този мач.”Не успяхме да изпълним това, което бяхме планирали. През първото полувреме бяхме припрени и притеснени. Говорихме си, че това не трябва да се случва. Дойдохме с идеята да играем приятен и атакуващ футбол, но не се получи. Допуснахме една грешка и се стигна до гол. През втората част изглеждахме малко по-уверени и да опитахме да задържим повече топката. Създадохме няколко ситуации за гол, но не успяхме да ги отбележим. Накрая пак една наша грешка, не бяхме подготвени и получихме втори гол. След почивката изглеждахме по-добре и, ако успеем да си направим правилните изводи и не повтаряме първото полувреме, ще изглеждаме по различен начин.Много са факторите за загубата, но трябва да се подобрим. Разговаряхме с треньора, защото той няма право да присъства с отбора в съблекалнята. Няма как да не се отрази неговото отсъствие, той познава най-добре момчетата. Всички се опитахме да предадем това, което той искаше в днешния мач.

Щом не сме стигнали до успех, явно не сме успели напълно. Надявам се следващия път да изглеждаме по-добре. Такива мачове помагат на младите да израстват-срещу отбори, които искат да играят футбол”, заяви Васил Чергов.

 

Беласица:

Кирил Георгиев, Симеон Бояджиев(46-КуфреЕта), Мартин Русков, Живко Димитров(64-Димитър Иванов), Мариян Вангелов, Запро Динев, Христо Петров, Марти Таушанов(64-Аспарух Смилков), Валентин Костов, Владимир Гогов, Атанас Чепилов(67-Аспарух Шамкалов)

 

Ташко СУЛЬОТОВ

ТЕКСТОВЕ НА СНИМКИ

Феновете на Бела във Велико Търново с баш комитата Иван Колчаков

Комитата Иван Колчаков в носия, готов да подкрепя любимата Беласица

Феновете на Беласица във Велико Търново

НА ДВЕТЕ СНИМКИ ОТ МАЧА ДА ПИШЕ:

Снимка – Даниел Йорданов