След драма с дузпи в Кюстендил:Вихренена зонален финал за купата на АФЛ

Снимки: ФБ страница на футболен клуб Кюстендил

Отборът на ФК Вихрен(Сандански) се класира на финал на Югозапад за Купата на АФЛ след успех над ФК Кюстендил като гост на стадион „Осогово“.

Двата тима не успяха да си отбележат голове в редовното време и завършиха 0:0. Така се стигна до изпълнение на дузпи, като общо се изпълниха 14 удари от бялата точка. В крайна сметка гостите от Сандански се наложиха с 5:4, а решаващата дузпа вкара бившият футболист на ЦСКА, Пирин и Ботев (Пловдив) Антон Карачанаков. Само преди дни той пропусна дузпа в шампионатния мач между двата отбора миналата събота в Сандански.

Двубоят стартира спокойно без интересни ситуации пред някоя от двете врати. В 41-ата минута гостите от Сандански стигнаха до попадение. След центриране от фал техен футболист засече топката с глава и нацели гредата. При добавката обаче кълбото се оплете в мрежата. Голът обаче не бе признат, след като бе вдигнат флаг за засада.

В края на първото полувреме двата тима вдигнаха оборотите и започнаха да си организират атаки и към двете врати. До попадение обаче така и не се стигна и резултатът се запази 0:0 след първите 45 минути.

Първата добра възможност дойде в началните минути на второто полувреме. Тогава Калоян Тодоров остана сам срещу вратаря на ФК Кюстендил, но ударът му излезе в аут. В 57-ата минута пък домакините можеха да открият. След центриране в наказателното поле се получи разбъркване, което завърши с удар на Майкъл Георгиев от близка дистанция. И в този случай обаче кълбото премина покрай страничния стълб.

До края на мача така и не се стигна до нова опасна ситуация. И двата тима опитваха атаки, но или последният пас бе неточен, или ударите преминаваха встрани от вратата. Така след малко повече от 90 минути резултатът остана 0:0 и се стигна до изпълнение на дузпи.

В крайна сметка след общо 14 изпълнения от бялата точка гостите се наложиха с 5:4, а решаващата дузпа вкара Антон Карачанаков.

След последния съдийски сигнал старши треньорът на Вихрен Наджи Шенсой сподели: „Трудно се играе от аматьори футболисти два мача за три дни. Нашият отбор издържа психологически, защото разполага с много опитни футболисти. Ще се върна отново към шампионатния мач в Сандански срещу ФК Кюстендил, когато поведохме с два гола, можеше да вкараме и трети, но по известни причини това не се случи. Във втория мач за Купата на АФЛ не можахме да разчитаме отново на контузените Раиф Мурадов и Вергил Янев. Взеха участие Калоян Тодоров и Антон Карачанаков. За жалост левият защитник Георги Иванов се контузи, и при това положение трябваше да променим схемата на игра от 4-2-3-1 на 3-4-2-1. И този път не успяхме да реализираме положенията си, но за сметка на това младият ни вратар Боби Смилянски игра на ниво, спаси три дузпи и е със съществена заслуга за класирането на нашия отбор в по-нататъшната фаза за Купата на АФЛ. На неутрален терен, отново на стадион „Осогово“, ще се срещнат отборите на Витоша (Бистрица) и Вихрен (Сандански), за определяне на първенеца на Югозапада. Вече мислим за съботния мач за първенството на ЮЗ Трета лига, в който ще гостуваме на стадион „Летище“ на прекия ни съперник за Купата – Витоша(Бистрица). Отново няма да мога да разчитам на основните футболисти заради контузии – Раиф Мурадов, Вергил Янев и Георги Иванов. Докато аз съм треньор на Вихрен, във всеки мач ще гоним спечелването на трите точки, независимо къде и срещу кого ще играем“.

На свой ред от футболен клуб Кюстендил коментираха лаконично загубата. „Загубихме като отбор, не по отделно. Така и ще се вдигнем. Като отбор. Зад вас сме, момчета, горе главите!“, написаха на официалната страница на отбора във Фейсбук.

Ташко СУЛЬОТОВ