След скандалите в Благоевград: Молби за напускане и напрежение в БСП – Кюстендил

Над 20 молби за напускане подали членове на клубове на БСП в Кюстендил, казаха активисти. Това станало при скорошното посещение и среща на лидера Корнелия Нинова с местния актив на социалистите. Напускането още не е факт, защото не е спазен уставът, коментираха ситуацията в местната организация.

Състоянието на общинската организация на БСП  в Кюстендил не е добро – така е след местния вот през октомври м.г., когато партията спечели едва 4 съветнически места, а лидерът ѝ Йордан Тодоров, който беше и кандидат за кмет на Общината, подаде оставка и молба за напускане.

За временен председател на общинската организация беше избран дългогодишният активист инж. Милчо Христов. В изпълнителното бюро влезли стари кадри. По-младите обаче са недоволни от тази ръководна конфигурация и решили да напуснат.

Временният председател Христов каза за БНР, че има само една подадена молба за напускане – на предишния председател Йордан Тодоров. Останалите – говори се за 24 подадени молби, не са спазили процедурата, като са връчили молбите си директно на лидера Корнелия Нинова, а не до низовите организации.

Имало и съмнение, че молбите са писани от едно лице, а някои от подписите са подправени.

Припомняме, че преди седмица около 200 членове на БСП в Благоевград изразиха готовност да напуснат партията след промяна на ръководството на общинско ниво.

За това алармираха доскорошният лидер на партията на общинско ниво Любен Милев, Емил Костадинов, д-р Владимир Пандев, Йордан Симонски и други.

Причината за бойкота са, че на 20 януари на заседание на Националния съвет на БСП е взето решение да се направи пълен цикъл от избори в Благоевград. На 1 февруари местната организация е запозната с решението, а на 6 февруари бяха сменени ключалките на служебните помещения, съобщи доскорошния  лидер Любен Милев.

Предстои до края на март да се проведе отчетно – изборно събрание и да се изберат нови органи на Общинския съвет на червените в Благоевград.

Благоевградските социалисти са на мнение, че се води активна негативна кампания против организацията на местно ниво., заради нееднократно изразеното им несъгласие с политиките на Корнелия Нинова и националното ръководство на БСП.

Според червените в града единственият “достоен изход” при настоящата ситуация в партията е да се инициира разпускане на настоящия Национален съвет на БСП и да се свика нов конгрес.