Снежна блокада! Автомобили закъсаха по пътя Банско-Симитли, Предела затворен за камиони над 12 тона

АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, готови за зимни условия

 

Обилният снеговалеж и силният вятър усложниха ситуацията по пътя Банско-Симитли. На места снежната покривка надхвърля 30 см, има и снегонавявания. В неделя трафикът бе много интензивен, имаше и закъсали автомобили. Засега проходът Предел не е затворен, информираха от Областно пътно управление. Близо 40 машини почистват основните пътни артерии в региона. От полицията в Благоевград апелират шофьорите да се съобразяват с пътните условия и да не предприемат рискови маневри, които могат да блокират трафика или да предизвикат пътнотранспортни произшествия.

“Около Банско е снежен ад. Градът е отцепен. Пътят към София е на практика непроходим”, разказват очевидци пред OFFNews. Те са тръгнали от планинския курорт към София в неделя около обяд. Техни приятели, които са били тръгнали по-рано, са били блокирани на Предела. По думите им пътят е бил непочистен. Имало е десетки закъсали коли, някои от тях са блокирали пътя.

В неделя стана ясно, че е ограничено и движението на тежкотоварни камиони над 12 тона през проходите Предел, Юндола и Папаз чаир.

Другата критична точка в област Благоевград е през прохода „Попови ливади“, който свързва Гоце Делчев и Сандански. Там също е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона, а леките автомобили трябва да се движат с вериги. През Попови ливади обаче трафикът не е толкова интензивен, посочиха от ОПУ.

От АПИ предупредиха шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия. Снегопочистващи машини обработваха пътните настилки в районите със снеговалеж. Обработката на настилките продължава, особено по усойните места, където има предпоставка за хлъзгавост и заледяване при понижение на температурите. При необходимост в почистването ще се включат и допълнително машини, информират от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ).

Шофьорите да карат със скорост, съобразена със зимните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Екипите на пътноподдържащите фирми предприемат необходимите действия за обработка на трасетата – автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България. За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали. Там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя. Снимка: Ани Сиракова, фейсбук