Стотици маскирани гонят злото на “Симитлия – Древната земя на кукерите”

В този час в Симитли се провежда 18-ото издание на фестивала за кукерски и маскарадни игри „Симитлия – Древната земя на кукерите“. 16 групи от цялата страна, от които 9 от община Симитли участват в голямото събитие.

Водещи са Снежана Стоименова, зам.-председател на Сдружение „Хора и традиции“ и Станислав Кимчев, син на покойния актьор и голям приятел на кукерството в община Симитли Николай Кимчев.

Вече 18 години фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите“ е част от културния календар на община Симитли. Той се провежда под патронажа на кмета на община Симитли Апостол Апостолов.

Фестивалът, който е една от емблемите на Симитли, е бил ежегодно събитие в историческото минало на общината. В определен период от време спира да се провежда, но през 2003 година се възобновява и оттогава всяка година дава поле за изява на стотици кукери от цялата страна. За съжаление, поради пандемията COVID – 19 през 2021 година, фестивалът не се проведе, а тази година няма международно участие.

Благодарение на фестивала, община Симитли се превръща в един своеобразен център на сурвакари, станчинари, кукери, дервиши и джамалари, не само от Югозападна България. Ежегодно участниците превръщат „Симитлия – Древната земя на кукерите“ в истински празник за жителите и гостите на Симитли със страховити маски, сурати и викове.

Под непрекъснатия звън и ритмизация на звънци, чанове, точлии, хлопки, клумби, хлопатари, участниците разтърсват замръзналата земя на община Симитли и прогонват злите сили, вампири, караконждоли, демони и други в отвъдното.

Със своето символично заораване и оплождане, изпълнителите осигурявт берекет и плодородие през новата година и, не на последно място – подготвят ергените за женитба.