Съдът: Заводът за асансьори в Дупница е на Илия Златанов

Илия Златанов

Кюстендилският окръжен съд е постановил заводът за асансьори в Дупница да бъде предаден на неговия собственик Илия Златанов. От месеци предприятието не работи, а бизнесменът е в чужбина, като от там обяви, че е бил изнудван да му бъде иззет бизнесът, като посочи и конкретни имена.

Скандалът с асансьорния завод продължи с месеци. Частен съдебен изпълнител и представители на фирмата вече са влезли в предприятието в изпълнение на съдебното решение и в присъствието на полицаи. 65-имата, работили в завода за асансьори в Дупница, са на борсата. Очаква се те да бъдат върнати на работа. Според коментари, в предприятието е имало и готова продукция, договорена за износ. Сметките на фирмата са запорирани от три месеца, коментират информирани, пише БНР.

Името на Златанов изплува в началото на юли от разследване на журналиста от Антикорупционния фонд Николай Стайков, озаглавено “Осемте джуджета”. В него бизнесменът разказва пред камера за опита на членове на семейството му да завземат бизнеса, за което подавал сигнали до институциите, но без резултат. Той намесва и името на бившия столичен следовател, сега адвокат – Петър Петров-Пепи Еврото, за когото твърди, че има връзка с опита да бъде принуден да прехвърли бизнеса си.

Частен съдебен изпълнител и представители на фирмата вече са влезли в предприятието в изпълнение на съдебното решение и в присъствието на полицаи.

По-рано разследване на bTV разказа, че началникът на полицията в Дупница се появява в асансьорния завод в града, след като частен съдебен изпълнител е поискал съдействие от МВР, за да въведе нов собственик във владение. Началникът на полицията се опитвал да разубеди частния съдебен изпълнител да приложи съдебното решение за смяна на собствеността на завода. Фирмата, която е трябвало да предаде собствеността на асансьорния завод в Дупница, е на Илия Златанов – “Изамет”. Във владение трябвало да бъде въведена фирмата “Хах 18”. Трета фирма – “ККърекшън”, която от юли тази година е с ново име – “Изамет Трейдинг” ЕООД, обаче твърди, че е истинският собственик на завода. Въпреки че съдът отхвърля претенцията, от “Изамет Трейдинг” ЕООД са наели фирмата “Делта гард” да охранява завода. Така когато частният съдебен изпълнител отива да изпълни задълженията си, не е допуснат от охранителя на охранителната фирма. На 4 август частен съдебен изпълнител, заедно с адвокатите на дружеството, което предава и дружеството, което приема собствеността на асансьорния завод, отиват на място, за да изпълнят процедурата. А именно – ключалките на обекта да бъдат сменени и така единствено новият собственик да има достъп. Там ги посреща охранител от фирма “Делта гард” и отказва да допусне изпълнението на съдебното решение. В крайна сметка частният съден изпълнител преценява, че трябва да насрочи друга дата за изпълнението. А началникът на полицията се подписва под протокола, в който е записано, че не е съдействал. Според запознати, действията му са били правилни, тъй като ЧСИ не са имали необходимата заповед.

От РУ-Дупница уточняват: “Полицейски екип е бил на място след сигнал и молба на частен съдебен изпълнител. Целта на присъствието на униформените е била гарантиране на обществения ред. Съдебният изпълнител не е бил допуснат в сградата от служители на частната охранителна фирма, осъществяваща охрана на обекта. Съдебният изпълнител и управителят на охранителната фирма са уточнили детайли, свързани с предоставяне на необходими документи, не се е наложила каквато и да била намеса на полицията.”