„С бистър ум зад волана“: Стационарен дрегер в Перник ще тества шофьори за алкохол

На една от големите бензиностанции в пернишкия квартал “Изток” беше дадено началото на инициативата “С бистър ум зад волана”. Кампанията е съвместна между Българската петролна и газова асоциация (БПГА), Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”. Партньор в нея е Областната дирекция на МВР в Перник.

С инициативата се поставя акцент върху проблемите, свързани с употребата на алкохол и наркотици при управление на моторни превозни средства, подчерта началникът на „Охранителна полиция” в Перник комисар Йордан Дундаков:

„От началото на тази година 40 водачи са употребили алкохол и са хванати зад волана, че шофират след употреба на алкохол и други 31 са управлявали след употреба на наркотични вещества, което е изключително притеснително”, каза комисар Дундаков.

В рамките на кампанията се включиха и доброволци от младежката структура на Българския Червен кръст в миньорския град. Те раздаваха безплатни еднократни тестове за алкохол на водачи на моторни превозни средства. Младите хора разясняваха и начините за тяхното използване.

Снимки: БНР, Perniknews

В бензиностанцията беше поставен и професионален стационарен тестер, какъвто има в общо пет обекта в цялата страна. Кампанията “С бистър ум зад волана” ще продължи и през месец май по време на абитуриентските балове. С нея се цели насочване на вниманието към зрелостниците и превенция срещу шофирането след употребата на алкохол, допълни Мая Любенова от екипа на БПГА.

Първите водачи, които получиха безплатни тестове в Перник, подкрепиха кампанията.