С гол в края на мача Валентин Костов донесе трите точки за „Беласица”

На стадиона в Герман в мач от 15-ия кръг за първенството на ЮЗ трета лига се срещнаха отборите на „Септември 2” (София) и „Беласица” (Петрич). Ако за отбора на домакините мачът не бе от значение, то за гостите не бе така. Само при победа петричкият тим запазваше шансовете си за атакуване на първото място в таблицата на групата, която до момента се оглавяваше от отбора на „Балкан” (Ботевград) с 6 точки преднина.
Срещата започна с превес за петричките футболисти. Далечни удари на Живко Димитров и Патрик Попов бяха отправени в посока вратата на домакините, пазена от Ивайло Илиев. Домакините единствено в 35-ата минута опитаха чрез Мартин Тодоров да обстрелват вратата на гостите, пазена от Кирил Георгиев, но насоченото кълбо бе извън очертанията й. Две минути по-късно след центриране на Живко Димитров Патрик Попов с глава изпрати топката в ръцете на вратаря на домакините Ивайло Илиев. Нова контраатака на Живко Димитров отляво, последва пас към Патрик Попов и отново не се стигна до отбелязване на гол. В 40-ата минута след изпълнение на ъглов удар отляво от Живко Димитров топката се извиси в наказателното поле на домакините и централният нападател Патрик Попов с глава изпрати топката в ръцете на стража на домакините Ивайло Илиев. При нулево равенство футболистите на двата отбора се оттеглиха на почивка.
През втората част на мача атаките на петричките футболисти се увеличиха и всеки момент се очакваше отбелязване на гол. В 48-ата минута Живко Димитров след рейд по левия фланг пусна топката като по конец на Патрик Попов в наказателното поле на домакините, последва шут от движение и топката излезе в аут. В 60-ата минута след отлично изпълнен фаул отдясно от Живко Димитров топката прелетя над струпалите се футболисти от двата отбора в наказателното поле на домакините и необезпокоявана от никого, излезе в аут. В 76-ата минута след центриране отново на Живко Димитров от фаул нямаше кой да отклони кълбото. На няколко пъти главният съдия Мирослав Кузманов показа учудващи отсъждания, след като спираше атаките на петричките футболисти и вместо авантаж връщаше топката за изпълнение на фаул, което предизвика негодувание от страна на треньори и футболисти на „Беласица”. В последните минути от редовното време Иван Марчев отдясно изпълни отлично ъглов удар, топката се извиси високо в наказателното поле на домакините и там защитникът голаджия на „Беласица” Вальо Костов в стил „Роналдо” заби кълбото в глава точно пред вратаря Ивайло Илиев и то се спря в мрежата за 0:1. Радостта на футболистите на „Беласица” бе неописуема и Вальо попадна в прегръдките на съотборниците си напълно заслужено, защото отново негов гол донесе трите точки на петричкия тим и при това положение „Беласица” поглежда уверено към върха на таблицата. В даденото продължение главният съдия Мирослав Кузманов продължи да ръководи срещата неадекватно. Във втората минута от продължението той отсъди фаул в полза на домакините, а в същия момент централният защитник на „Беласица” Мартин Русков лежеше повален в наказателното си поле. Минута по-късно отново арбитърът отсъди фаул в полза на домакините, търсейки начин за промяна на резултата, но битата топка от Георги Иванов срещна изградената стена от футболистите на гостуващия тим. Най-после в 94-тата минута Мирослав Кузманов реши да даде край на мача.
Тази победа беше много ценна за футболистите на „Беласица”, защото бе постигната в труден момент, в който беше направена ненавременна треньорска смяна – безумие от страна на неофициалния ръководител на петричкия футбол. Футболистите на „Беласица” събраха сили, показаха дух за победа пред очите на новия си наставник Николай Николов и на досегашния Саша Симонович, който макар и обиден, но не от тях, стискаше палци за победа, за да докаже, че отборът е бил подготвен на ниво и само недостатъчните стрелкови умения са били причина за загубените точки както навън, така и у дома.
След мача наказаният Марти Таушанов, контузеният Атанас Димитров и нямащият права за игра в отбора на „Беласица” в момента Аспарух Смилков с голямо уважение поздравиха своя бивш наставник, благодарност за труда му до момента. Доста учудващо беше за хората, наблюдавали мача отстрани, с какви очи Георги Петров се срещна със Саша Симонович и го попита как се чувства, след като преди дни без особена причина му беше показал пътя за София, изпращайки го на трудовата борса.
След тази победа отборът на „Беласица” е трети във временното класиране, с 3 по-малко от ФК „Кюстендил” и с 6 по-малко от „Балкан” (Ботевград).
След мача новият наставник на ОФК „Беласица” Николай Николов сподели: „Трудна, но сладка победа. Важното е, че отборът я желаеше тази победа и така ще е до края, докато не изпълним целта. Ще показваме по-добро лице. Имаше едни нови неща, които искахме да вкараме. Труден двубой, важното е, че успяхме да победим.
На „Беласица” мечтата винаги е била първото място. „Беласица” трябва да е напред и само напред. Отборът на домакините бе подготвен, играе в младежката Шампионска лига. Поздравявам ги, дано пробият в професионалния футбол. Бяха добре подредени, спазваха си стриктно зоните.
Поздравявам Саша Симонович за това, което е направил. Отборът има основа и добра физическа подготовка. Дори и за миг не съм се замислял дали ще поема отбора на „Беласица”.
Авторът на победното попадение за отбора на „Беласица” Валентин Костов сподели: „Мисля, че тотално надиграхме отбора на „Септември”. Те не създадоха нищо. Доминирахме в атака, отзад нямахме работа. Покри ни късметът при гола, но важното е, че победихме.
Мисля, че това е ясната цел – първото място. Независимо от точките ние ще се борим. Това е целта, 6 точки не са нищо. Те могат да се стопят.
Не е приятно по време на полусезона да се сменят треньори, но трябва да се надграждаме. Ще видим стила на новия треньор сега. Надявам се да имаме положения в следващия мач, всеки мач създаваме. Искаме всички да вкарваме, трябва ни малко повече късмет. Излизаме за трите точки и мисля, че ще се поздравим с тях”.

Ташко СУЛЬОТОВ