С надежда за присъствено обучение откриха учебната година в ОУ „Неофит Рилски” в Дупница

Нищо не може да замени живия контакт между учителя и учениците, категорични са в школото

 

С надежда обучението да бъде присъствено ученици и учители прекрачиха прага на ОУ “Неофит Рилски” в Дупница. При спазване на епидемичните мерки в първия учебен ден в школския двор имаше празник, но само за децата от подготвителната група и учениците от първи и пети клас. Спазени бяха и указанията за ограничено присъствие на родители, свързани с ковид обстановката.

Присъствено или дистанционно предпочитат да учат? Какви трудности са срещнали при онлайн обучението миналата година? Това попитахме няколко учителки, родители и ученици.

Моменти от празника

„Има притеснения, но пък има и очаквания, че всичко ще е наред. Надяваме се, че в един момент ще сме си в клас и нещата ще вървят. Миналата година дистанционно учихме две седмици. При дистанционното обучение всичко е трудно, защото не можем да обхванем децата. Те се включваха и все пак по-различно е, когато имаме пряк контакт и сме си в клас”, каза Мирослава Джорджева – учителка на един от първите класове.

„Притесненията са ни да не минем към онлайн обучение, защото няма нищо по-хубаво от живия контакт с децата. Все пак те са в първи клас, иска се да му хванеш ръчичката,  да си до него. Надяваме се наистина да имаме една здрава и присъствена учебна година”, посочи Елка Паргова, също учител на първокласници.

„Според последни изказвания на министъра на образованието абсолютно засега е категорично, че ще учим присъствено. Първи клас са последните, които биха минали евентуално на дистанционно обучение. Така че като учител се надявам наистина тази година да бъде присъствена, за да бъде успешна за децата и за нас също. Много по-приятно, много по-интересно и по-лесно се работи, когато обучението е присъствено. Дистанционното обучение също е успешно, но то е за малко по-големи ученици. В трети и четвърти клас даде много добри резултати. Децата се справиха успешно. Аз бях учител на четвърти клас, децата показаха много добри резултати на националното външно оценяване. Но в трети и четвърти клас е друго, за първи и втори клас е желателно да бъде присъствено обучението. Това би било най-добре за всички нас”, бе отговорът на Весела Стефанова, отново начален учител на първи клас. Относно срещнатите трудности при онлайн обучението педагожката отбеляза:

„При дистанционното обучение много малко деца не разполагат с устройства, това са единици и на тях училището осигурява. Така че в техническо отношение се справяме. Не съм срещала трудности. Абсолютно всички деца от предишния ми клас си влизаха успешно в часовете, но с малките ученици ще видим.”, „Миналата година се наложи да помагам на по-голямото ми дете, което беше в трети клас, докато учеха дистанционно. Притеснявам се определено, защото дистанционното обучение по никакъв начин не може да замени присъственото обучение. Страшно труден е контролът над обучението. Децата, докато се усетят, че са влезли в час, който е съобразен с това, че не трябва дълго време да седят пред електронни устройства, вече трябва да излязат. След което има много дълъг период, в който не се учи, за да не се претоварва системата, и в общи линии… Много е трудно. За децата е трудно, за мен като родител – не толкова. Децата изгубиха от дистанционното обучение”, сподели Деница Иванова – майка на деца в първи и четвърти клас в училището.

„Предпочитаме да сме в клас!”, избухнаха в един глас в отговор на въпроса в единия от петите класове.

„Искаме да сме си в клас, защото е по-забавно в клас, отколкото с телефоните и компютрите”, лаконично бе едно от момчетата.

„Предпочитам присъственото обучение. Онлайн обучението не само ни натоварва очите, но и с материала ни е много по-трудно в сравнение с присъственото. Трудно осмисляме това, което ни преподават, при дистанционното”, посочи Йордан Терзийски.

„Искам да съм тук, в училището. Не ми се седи пред компютъра, да се зомбирам цяла вечер и цял ден. Не ми е трудно дистанционното, но тук е по-добре”, коментира Георги Георгиев.

Традиционно новата учебна година бе открита тържествено, с  изнасяне на училищното знаме и издигане на родния флаг. Програмата включваше изпълнения на вокалната група с ръководител Таня Камбурова и рецитация на стихотворения от първокласници. Приветствие към учениците, учителите и родителите поднесе директорът на училището Бистра Стойкова. Приветствия имаше и от майката на първокласник – Асенова, и от една от учителките на първи клас Таня Фердинандова. Празника уважи Виктория Иванова – специалист в отдела за образование в общината. По стар български обичай директорката плисна менче с вода за успех през годината и удари училищния звънец. Най-вълнуващо бе посрещането и въвеждането в сградата на училището на първолаците, които преминаваха през символична шестица и под арка от балони над вратата.

Юлияна КОЛЧАКОВА