Тежка година за производителите на череши в Кюстендилско! Реколтата е с 50% под средното ниво

  • Собствениците на масиви работят на загуба, производствените разходи са в пъти по-високи

  •  Очаква се внос на големи количества плод, подбиващи цената. Започва ходенето по мъките за овощарите, каза зам.-шефът на Института по земеделие Димитър Сотиров

Тежка се очертава годината за производителите на череши в района, казаха от Института по земеделие в Кюстендил и работещи в бранша. Очакваната реколта е много по-слаба в сравнение с добри години. Производителите губят и от увеличилата се себестойност на продукцията, както и от вноса на череши. Собствениците на овощни градини се притесняват и заради нарастващата цена на труда на берачите, които ежегодно са недостатъчно.
„За съжаление в Кюстендилския район тази година реколтата е много под средното ниво. Причините са студовете и отрицателните температури през пролетта, които доведоха до измръзване на плодните пъпки. След това през април имаше ранни слани. Като цяло лошото време попречи на нормалното опрашване на овошките. Резултатът е 30-50% по-слабо от нормалното плододаване. Предвиждам около 400-500 килограма на декар добиви там, където насажденията не са засегнати от мразове, т. е. по 2 тона по-малко от декар. В нашия район при нормална година добре гледана градина дава от 800 килограма до 1,2 тона на декар”, обясни Димитър Сотиров – зам.- директор на Института по земеделие.
„Реколтата е по-слаба от миналогодишната като цяло – с 30-40 % по-малко са плодовете, в зависимост от сортовете. Метеорологичните условия не бяха подходящи – имаше студ, пчелите не излязоха, което оказа влияние на опрашването. Комплексни са факторите”, каза Владимир Язовалийски – собственик на черешова градина в бобовдолското село Долистово.
Запознати с тази сфера на селското стопанство отбелязаха, че в региона закъснява и зреенето на черешата.
„Имаше известно закъсняване в зреенето, защото времето беше хладно. След това от минусови изведнъж през май температурите станаха много високи – стигнаха до 28-30 градуса. Отрази се и липсата на валежи. При недостатъчно влага и горещини едрината и вкусовите качества на плодовете не са такива, каквито трябва да бъдат. Не се натрупват необходимите количества захари и киселини, които правят уникален вкуса на кюстендилските череши. В момента също няма достатъчно влага в почвата и ако до 10 дни не падне по-хубав дъжд, плодовете ще останат по-дребни”, посочи Сотиров.
Овощарите са категорични, че разходите им са нараснали твърде много. Притесняват се, че с прихода от очакваната реколта няма да успеят да покрият харчовете си. Една от причините? Прогнозната изкупна цена за килограм набрани череши е 2 -2, 50 лева.
„Амониевата селитра миналата година беше 30, а сега е 130 лева торбата. Хербицидите и другите препарати поскъпнаха с 50%. Знаем какво се случи и с горивата. Поскъпването им ще даде отражение при прибирането на реколтата. Заради по-скъпия транспорт и всичко останало се увеличава себестойността на производството. Производителите се надяваха, че ще бъдат завишени цените на черешите. Това обаче няма как да се случи. Черешите на пазара в момента са между 3 и 5 лева за килограм, което означава, че търговците няма да дадат повече от 2 -2, 50 лева на килограм изкупна цена. Така производителите няма да могат да покрият производствените си разходи”, коментираха от земеделския институт.
„Много трудно ще покрием разходите, ако няма правилна ценова политика. Знаете, че всичко поскъпна. Цените на торовете се вдигнаха с 50-60 %. Един чувал тор беше 60 лева, сега е над 100. Инфлацията е 60 %. За да си покрием разходите, цената трябва да се увеличи с 30-40 до 50% спрямо миналата година, когато беше 1 лев за килограм. Надявам се сега да стигне 1, 40 – 1, 50 лева. Кампанията в Пловдивско започна, но при нас тепърва предстои и за цени не мога да кажа нищо. Нямам никакви договори с търговци, това се решава в последните 1-2 дни преди началото на кампанията. Ако наистина има правилна ценова политика, годината може да бъде и по-добра от предишни. Ще видим накрая. Лошото е, че държавата не може да помогне като повлияе на ценообразуването. От друга страна тази година намалиха субсидията – с 10-ина процента по-малко е”, заяви Владимир Язовалийски.

Кампанията с реализацията на най-ранните сортове вече започна, но по-сериозно ще се заработи след 10 юни, посочват от бранша в Кюстендилския край. Производители оттам казват, че при 50 – 60 и 70 стотинки за кило набрани череши за миналата година, сега надничарите искат по 80 стотинки до 1 лев. Негативи чакат и от ситуацията в Украйна и липсата на пазари. Вносът им се отразява пагубно, а за износ повечето от собствениците на овошки не смеят и да помислят.
„За производителите ще бъде много тежко при брането на черешите. Ще имат трудности с пазара. Очаква се внос на големи количества череши от Гърция и Турция, където реколтата е много добра тази година. Това още повече ще затрудни черешопроизводителите. Вносът всяка година подбива цената на нашите череши. В същото време износът е много слаб. Няма ли сдружения, организации, които да организират продажбата, да търсят пазари, производителите са обречени. А такива организации липсват. В нашия район има само едно сружение, в което членуват 16-18 човека, при стотиците производители тук. Количествата, които успяват да продадат извън страната, са несериозни. Ситуацията се утежнява. Времето се очертава нестабилно. Прогнозата е за превалявания, които водят да напукване на плодовете и съсипването им. Започва ходенето по мъките за производителите. Отново печалба ще имат само търговците”, подчерта Димитър Сотиров.
„За мен най-сериозният проблем е работната ръка. Говорил съм с хора, които ще работят като берачи, но нямаме конкретни уговорки за заплащането. Няма да мога да им дам 1 лев за кило набрани плодове. Неоправдано и нелогично е при ситуацията в държавата. При 1, 20 изкупна цена няма как да дам 1 лев за бране. Ако се качи цената, ще им платя повече”, категоричен бе производителят от Долистово, който отглежда череши от 12 години.
На въпроса има ли хляб в черешите, Владимир Язовалийски отговори: „Хляб в черешите – силно казано. Щом не можем да се издържаме само от това, а се налага да се ангажираме и с допълнителни дейности, значи няма. Зеленчукопроизводителите в България сме на ръба”.
Добрата новина е, че няма поразени черешови насаждения от градушката в неделя. В района няма черешови градини, защитени от градушки с използваните на някои места мрежи.
Черешовите масиви в Кюстендилско са около 17 000 декара. По-голямата част от тях са разпокъсани, на дребни собственици. Масивите от порядъка на 2 000 декара са малко, отбелязват специалисти от сектора.

Юлияна КОЛЧАКОВА