Треньорът Саша Симонович: Накарах футболистите от „Беласица” да повярват в себе си

Играчите от Петрич са в активна почивка до 10 януари

След приключването на официалните срещи от есенния дял на настоящото първенство от ЮЗ трета лига в петричкия футболен клуб „Беласица” решиха заниманията да се удължат с още две седмици. Основната цел бе да се видят качествата на новопривлечените футболисти. След последната си тренировка на терена с изкуствено покритие в района на гимназията старши треньорът Саша Симонович даде интервю за „Вяра”:

-Г-н Симонович, доволен ли сте от престоя си в Петрич? Как поехте отбора, какво обещахте пред ръководството и най-вече пред кмета на общината и как се стигна до лидерското място в групата?
-Знаех предварително, че ще поема отбор с име в българския футбол. Имах представа и като футболист какъв темпераментен град е Петрич и най-вече неговата публика. Заварих отбора с 15-16 футболисти. Част от тях напуснаха по различни причини. Заработих с колегите Валери Дагалов и Ивайло Хаджигаев и тримата стъпка по стъпка градяхме новото лице на “Беласица”. Най-голямото ми притеснение бе, че нямах нападатели. Непрекъснато разговаряхме с отговорника за селекцията Георги Петров, който правеше всичко възможно да отговори на исканията, но нещата не се получаваха. Според мен основната причина за това бе, че последните години мъжкият отбор на ОФК “Беласица” заемаше незавидно място в таблицата за класиране. Всеки търсеше финансово стабилен клуб и естествено отбор с амбиции за влизане в професионалната група. При това положение друга алтернатива пред мен, освен да търся начин да преустройвам наличните футболисти на други дефицитни постове, нямах. Момчетата разбраха отговорността, заиграха по моите указания и нещата потръгнаха. Заваляха голове в провиниковите врати от досегашните защитници, между които Атанас Карачоров, Александър Смилков, халфовете Димитър Стоев и Марти Таушанов. В някои мачове печелехме именно с единствени техни попадения. Постепенно футболистите си повярваха, че не са по-слаби от колегите си от други отбори, обявили официално целите си, че ще гонят първото място в таблицата. Така само с една загуба, и то като гости в Ботевград, по известни причини с мач по-малко нашият тим дели първото място с “Марек”. Или със съвместната работа успяхме да изградим един добър колектив, футболистите се раздаваха докрай на терена. В съблекалнята цареше спокойствие и уважение, като това се пренесе и на терена, и извън него. Ето така се добрахме до върха на таблицата.
– Наясно ли сте вече какво трябва по постове на отбора, който ръководите, за да остане начело на таблицата до края на първенството, даващо право за влизане във втора лига от следващото първенство?
-Естествено, че съм наясно. Апетитът идва с яденето. Отборът тръгна постепенно напред. Феновете се увеличават. Общинското ръководство, начело с кмета, са с лице към нас. Лично кметът Димитър Бръчков идва да подкрепя отбора от трибуните. Коментарите са излишни. За да останем за в бъдеще еднолично на върха, беше необходимо да привлечем няколко офанзивни качествени футболисти. Двама от тях вече са при нас. Очакваме положителен отговор и от още един. Засега само Патрик Попов от новите ще продължи пробния си период през зимната подготовка и ако ме впечатли и пасне на схемата на игра, ще остане при нас.
-Какъв е Вашият коментар по повод изявлението на Вашия колега Здравко Лазаров, който заяви, че “Вихрен” и “Марек” са най-добрите отбори в групата?
-Победихме отбора на “Вихрен” в мачовете и за Купата, и за първенството. С “Марек” завършихме наравно. Всеки от моите колеги има право на мнение. Предстои втората част на първенството. Тогава ще се види кой е прав и кой – не.
-Докога ще почиват Вашите възпитаници?
-До 10 януари 2021 година. Очакваме обявяването на старта на пролетния дял от първенството и датата за отложения мач срещу “Надежда” /Доброславци/.
-Готов ли сте с плана за работа по време на зимната подготовка? Колко контролни срещи ще изиграят наличните футболисти и срещу кои отбори?
-Обсъдихме плана за зимната подготовка. Засега сигурното е, че ще изиграем максимум пет контролни мача. Два от тях вече са уговорени – срещу “Пирин” /Благоевград/ и “Струмска слава” /Радомир/. Останалите три противника ще бъдат също отбори, играещи в професионалните групи. Техните имена все още не са уточнени – всичко ще стане в движение.
-Както е известно, отборът на “Беласица” напролет ще гостува на трите основни претендента – “Марек”, ФК “Кюстендил” и “Вихрен”. Как ще излезете с чест от тези три мача?
-Това, че ще гостуваме на претендентите за първото място, не ме притеснява. Никога не съм делял отборите на силни и слаби, независимо къде сме играли, и според мен това бе и в основата да достигнем до този успех в края на есенния дял. Длъжни сме да гледаме в нашата чиния, да се раздаваме на терена и да играем качествен и приятен футбол, носещ успехи и за в бъдеще. Надявам се с привличането на новите футболисти да изградим един още по-силен и боеспособен отбор, да има по-голяма реализация на головите положения и именно в директните двубои да докажем, че сме най-достойният отбор за лидерското място.
-Какво е посланието Ви към спортната общественост и най-вече към феновете, които бяха 12-ият играч на “Беласица” през есенния дял от първенството?
-Дано да се вдигне забраната за посещаване на спортни мероприятия заради пандемията. Много ни липсваха невероятните фенове. Поклон пред всички тях. Пожелавам им да са живи и здрави и с още по-голямо настроение да ни подкрепят напролет както на “Цар Самуил”, така и по чуждите терени, за да върви отборът нагоре. На футболен Петрич пожелавам весели коледни и новогодишни празници. Нека Бог пази тях и семействата им от лоши неща. Досегашният футболист на “Септември” /София/ Аспарух Смилков е вече част от “Беласица” /Петрич/.