Увеличават капацитета на ковид отделения в общинската болница „Св. Иван Рилски” в Дупница

  • Някои санитари и сестри карат вируса за втори път, разкри медицинският директор д-р Крум Бонев

  • Над 100 души на ден минават през ковид зоната в частната болница

На 100% е зает капацитетът на Ковид отделенията в Общинската болница в Дупница. Налага се броят на леглата да бъде увеличен, за да бъдат настанени повече пациенти, които имат нужда от хоспитализация.
„Капацитетът ни от 48 легла е запълнен до краен предел. Затова от утре увеличаваме леглата за заразени с ковид до 60. Надявам се, че така ще можем да поемем още от болните. Дано ситуацията се подобри, защото има много болни“, каза пред „Вяра“ медицинският директор на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Крум Бонев.
Той разкри и големите трудности, които среща здравното заведение откъм работата на персонала:
„Наистина проблемът с персонала е изключително голям. Имаме вече и болни, които карат вируса за втори път. Наново заразени са както санитари, така и сестри. Останалите колеги са принудени да ги заместват, да дават все повече дежурства и да работят извънредно“, разказа д-р Кр. Бонев.
„Умора и изтощение вече има навсякъде, но слава на Бога при нас нямаме болни от лекарския и медицински персонал и всички продължават да работят”, коментира управителят на частната болница „Св. Иван Рилски 2003” д-р Ени Лефтеров. В лечебното заведение от коронавирусна инфекция се лекуват 43-ма души, като свободните легла са само 4. „Дневно през ковид зоната минават над 100 души. Не мога да кажа, че Делта вариантът нанася по-големи поражения, притеснително е самолечението и всички онези случаи, при които хората са лекувани предимно по телефон от своите джипита. Тогава те попадат в болницата след 7-ия-10-ия ден от заболяването и нещата вече са трудно поправими. Затова апелирам хората да имат бърза реакция и да не разчитат на телефона, а на адекватна лекарска помощ”, коментира д-р Лефтеров. Той прогнозира, че натискът върху здравната система ще продължи през целия октомври, ноември и декември, тъй като това е периодът, в който по принцип има висока заболеваемост от грип и други вирусни заболявания.
Д-р Лефтеров отчита, че през имунизационния кабинет в частната болница преминават десетки граждани, като предпочитана е еднодозовата ваксина на „Янсен”.
По данни на РЗИ в Дупница заболеваемостта премина 1117,5 на 100 000 за 14 дни, а 14-дневната смъртност е 36, 01.Това е най-високият процент на новозаболели от началото на пандемията от коронавирус.

За изминалото денонощие новите положителни проби са общо 130. Новозаразени лица има във всички общини: Кюстендил – 57, Дупница – 46, Бобов дол – 9, Сапарева баня – 8, Невестино – 4, Бобошево – 2, Кочериново – 2, Рила – 1 и Трекляно – 1.
Към днешна дата в Ковид отделението на Общинската болница в град Дупница са хоспитализирани 47 лица. Трима души са интубирани. Има и 27 пациенти на кислород и в средно тежко състояние.
В Ковид отделението на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в град Кюстендил са хоспитализирани 54-ма души. Петима са на интензивно лечение. По-голяма част от останалите пациенти са на кислород и в средно тежко състояние.
В Ковид отделението на МБАЛ „Св. Иван Рилски – 2003“, град Дупница са настанени за лечение 45 пациенти. На кислород са 30 души, като 13 от тях са в по-тежко състояние. Има и един пациент в реанимация.
През изминалото денонощие е починала 65-годишна жена, с придружаващи заболявания, от община Дупница.