Увеличават се търсещите помощ за отопление в Бобовдолско

Имаме 60 отказа заради по-висок доход, каза директорът на “Социално подпомагане” Весела Кръстева

Юлияна КОЛЧАКОВА
Близо 300 души от община Бобов дол получават целева помощ за отопление, съобщиха от Дирекция „Социално подпомагане” в миньорския град. Търсещите помощ от държавата за отопление в района се увеличават. „До момента за отоплителен сезон 2022/2023 г. са подадени 345 заявления. Колегите обработват максимално бързо документите и средствата се изплащат в определените срокове. Повечето хора, за които има заповед за отпускане, са получили помощите, а останалите ще ги вземат след 15 октомври. Имаме 60 отказа. По-голямата част от тях са заради това, че средномесечният им доход е по-висок от определения. Срещат се и такива, които са регистрирани като еднолични търговци, имат фирми. Има и подали заявления, които в последните 5 г. са продали или прехвърлили имоти срещу гледане. Продължаваме с приемането на заявления, като срокът е до 31 октомври. За да не се разкарват хората, социалните работници всеки месец, по график посещават селата и на място се подават документи”, съобщи директорът на службата Весела Кръстева.
Припомняме, че целевата помощ се отпуска за период от 5 месеца – от 1 ноември 2022 г. до 31 март 2023 г. Месечният размер на помощта е 104, 71 лв. С Решение на Министерския съвет №500 от 19 юли т. г. е одобрено изплащането на допълнителни средства на лицата и семйествата, на които е отпусната целева помощ за отопление. Допълнителни средства са в размер на 20 лв. месечно или 100 лв. за целия отоплителен сезон, т. е. общият размер на помощта за 5-те месеца на този отоплителен сезон е 623, 55 лв. Увеличението на пенсиите не ограничава достъпа до този вид помощ, тъй като е въведен корекционен коефициент.
Право на целева помощ за отопление имат лица и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на заявление-декларация, е по-нисък или равен на индивидуално определена гроница за достъп, съобразно възрастта, семейното положение, здравословното състояние, наличието/липсата на съжителство и др. констатирани обстоятелства. Целевата помощ се предоставя в пари, съобразно заявения начин на изплащане или на търговец на твърдо гориво, който е осъществил доставката – при изрично отразено в заявлението-декларация желание от страна на лицето/семейството.
От дирекцията за социално подпомагане в Бобов дол отбелязаха, че преобладават лицата и семействата, които предпочитат целевата помощ да е за отопление с твърдо гориво. Увериха, че няма проблем със снабдяването с дърва на социалнослабите. „Хората, които искат помощ за отопление с твърдо гориво, са повече от заявяващите, че предпочитат подпомагане за отопление на ел. енергия. Агенцията за социално подпомагане има сключен договор с държавното горско стопанство, което доставя дърва на хората, които са получили заповедите за отпускане на помощ. Особено в селата хората се възползват от възможноста и им се правят доставки. До момента нямаме оплаквания, че не са им доставени дърва”, допълни Весела Кръстева.
Стана ясно още, че желаещите да получат целево подпомагане за отопление сега са значително повече от миналата година. Причината е обедняването и застаряването на населението. „За този отоплителен сезон до момента са подадени с около 150 заявления повече в сравнение с миналата година”, каза шефката на дирекцията за социално подпомагане в миньорския град. От ведомството напомнят, че наближава крайният срок за подаване на заявления за отпускане на еднократни помощи за ученици в първи и осми клас. До момента в службата са постъпили 41 заявления от родители на първокласници и 39 – от семейства на ученици в осми клас.