Ученици от Перник влизат в националния отбор по физика

Ученици от Перник намериха място в разширения национален отбор по физика. Те бяха обявени след единствения в България „Турнир на младите физици“, който се проведе в града. Това са Александра Найденова от ГПЧЕ „Симеон Радев“ и Деян Тасев от ПМГ „Христо Смирненски“.

Организатори на турнира са Министерството на образованието и науката и Регионалното управление на образованието – Перник.

​В продължение на два дни три отбора, достигнали до втория кръг на националното състезание, мериха сили в надпреварата: отбор „Апосиопеза“ и отбор „Прокрастинаторите“ от НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“-София и домакините в лицето на сборен тим „Еврика“-Перник.

Състезанието е отборно между ученици във възрастова група от 9-и до 12-и клас и се провежда в преки физични битки, като участниците заемат различни роли – на Докладчик, Опонент и Рецензент. Докладчикът представя решението си на задачата, насочвайки вниманието към основните физични аспекти и направените заключения. Опонентът задава въпроси към Докладчика, прави критичен анализ на представения доклад и провежда дискусия с Докладчика. Рецензентът задава въпроси както на Докладчика, така и на Опонента, правейки обективен анализ на представянето им.

На 6 февруари отборите участваха в две селективни физични битки, организирани в три етапа, в които най-добрите в страната млади физици дискутираха изследователски задачи, селектирани от Международния организационен комитет на Международния турнир на младите физици.

На 7 февруари се проведе финална физична битка на английски език. Участниците презентираха, оценяваха се и се предизвикваха помежду си, демонстрирайки завидни познания в областта на физиката, неуморен изследователски дух и дискусионни умения. Техните знания и умения бяха оценявани от единадесетчленна Национална комисия с председател доц. д-р Евгения Бенова – СУ „Св. Климент Охридски”, гр. София.

След оспорвана надпревара първото място спечели отбор „Еврика“-Перник в състав: Александра Найденова (11-и клас) от ГПЧЕ „Симеон Радев“, Гергана Дяволска (11-и клас) от СУ „Св. св. Кирил и Методий“-Радомир и Деян Тасев (9-и клас) в ПМГ „Христо Смирненски“.

Отличното представяне на „Апосиопеза“ и „Прокрастинаторите“ от София даде основание на националната комисия да присъди две втори места.