Фестивал „Разметаница пее и танцува”  стартира в Бобов дол

Павлина Теова ще пее на амфитеатъра в миньорския град

 

Организаторът Орлин Делибалтов: Посрещаме над 600 участници от цяла България, Сърбия и Северна Македония

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

Фолклорен фестивал подготвят в Бобов дол. Първият международен фолклорен фестивал „Разметаница пее и танцува”  ще бъде двудневен и ще се проведе на 9 и 10 септември. Организира се от Народно читалище „Просвета -1903”, под патронажа на кмета на общината. Участие ще вземат над 600 изпълнители – певци и танцови формации от цяла България, от сръбския град Ниш и от Гевгелия – Северна Македония. Фестивалът ще има конкурсен характер. Най-добрите в отделни категории (обработен и автентичен певчески и танцов фолклор) и възрастови групи и категории (обработен фолклорq автентичен фолклор), ще бъдат определени от жури с фолклористи от София и Благоевград. За победителите са предвидени награди – Гран При, награда на кмета на общината „Св. Спас”, награда на  Народно читалище „Просвета -1903”, награда на журито и награда на спонсорите. Отличените ще получат грамоти и статуетки.

„Фестивалът ще започне с водосвет, който ще бъде отслужен от свещеника на  нашия град Венцислав Ангелов. Ще има слово на кмета Елза Величкова, аз като организатор  също  ще приветствам участниците и публиката. На откриването и закриването ще се изявят с по два танца Младежкият танцов състав „Раметаница” и Детският танцов състав „Разметанче” към читалище „Просвета -1903”, чиито ръководители са Бойко и Александър Седевчови, а за музиката отговарям аз. Ансамблите като домакини няма да участват в конкурсната част на фестивала. На откриването ще пее Павлина Теова, която ще изпълни песен за Бобов дол. На галаконцерта ще пеят и участници в „Пирин фолк”. Наш партньор е ТВ „Родина”, която ще излъчва изявите.

Малко повече от месец работя по организацията на фестивала, към който интерес проявиха много формации, но не всички имат възможност да дойдат, тъй като са във ваканция. Зарекоха се обаче, че догодина ще бъдат в Бобов дол. Намеренията ни са за следващия  фестивал да имаме по-добър награден фонд, да даваме и парична награда”, каза Орлин Делибалтов. Както е известно, Делибалтов пее и свири на акордеон. Той е бащата на фолк певеца Борис Дали (Борислав Делибалтов) и председател на  читалище „Просвета -1903”.

Фестивалът започва на 9 септември (петък) в 10 часа на сцената на амфитеатъра в парка на миньорския град и приключва на 10 септември (събота), като галаконцертът и награждаването са от 18, 30 часа.