Хижа „Беласица“ край Петрич спечели награда за чистота

Хижа „Беласица“ край Петрич е спечелила награда за най-чиста хижа в годишните номинации и класации за хижите в България. Тази година организатор и водещ на класацията е списание “360 градуса” и е с цел популяризиране на туризма и хижарството в България.

Хижа „Беласица“ е била номинирана в две категории – за най-чиста и за най-добра хижа. В категорията, в която е спечелила първото място, са били номинирани още 12 хижи в страната, каза за БТА Емил Кузманов, който стопанисва имота вече шеста година.

Той добави, че заедно със семейството си се старае да напредват всеки ден, тъй като състоянието на хижата не е било добро, когато са започнали. След много ремонти и поддръжка, влизаме гордо сред най-добрите и най-чистите хижи, каза Кузманов.

Той посочи, че в момента живеят там, защото работата, която се изисква за поддръжката на такъв обект, е ежедневна, а те всеки ден се стараят да подобряват мястото. Хижа „Беласица“ се намира в планината Беласица край Петрич и е на 720 метра н.в.

„Огромни благодарности на всички, които се докоснаха до кампанията “Хижа на годината”.

На тези, които се вълнуваха с нас; на тези, които гласуваха; на партньорите ни; на номиниращите организации; на стопаните на хижи и заслони; на тези от вас, които дойдоха вчера на награждаването и изобщо на всички, които заедно с нас се борят за облагородяването на планинските ни домове“, написаха от хижата на страницата си във фейсбук.

Снимки – Хижа Беласица