Хореографът Славе Ситнилски номиниран посмъртно за будител на годината в Дупница

Воин Войнов - представител на Общинския експертен съвет по култура

Хореографът Славе Ситнилски е номиниран посмъртно за приза „Будител на годината” в Дупница. Ситнилски е първият хореограф в града и един от най-изтъкнатите дейци в сферата на фолклорното танцово изкуство. Основал е над 70 ансамбъла за  народни танци в Дупница, Кюстендил, Благоевград и Самоков. Роден е през 1931 г. и почина преди около 40 дни. Предложен е от Воин Войнов – представител на Общинския експертен съвет по култура, също известен хореограф в региона, на когото Славе Ситнилски е бил първият учител по народни танци.

Тържественото отбелязване на Деня на народните будители в Дупница е на 31 октомври и по традиция се организира от общината. Връчването на годишните награди ще започне в 18 часа в заседателната зала на Общинския съвет. От общинската администрация уточниха, че събитието е изтеглено с ден по-рано заради честването годишнината на читалище „Зора”, което е планирано за 1 ноември.

Сред предложените за наградата „Будител на годината 2018” са още читалищен деец, на когото предстои пенсиониране, както и хора със заслуги в образованието, културата, изобразителното и приложно изкуство, поезията.

Традиционно по повод Деня на народните будители ще бъдат поднесени венци и цветя на намиращия се на площада паметник на Христаки Павлович-Дупничанин. Събитието е на 1 ноември в 11 часа.