“Четири лапи”: Зооопаркът в Благоевград отглежда животни в лоши условия

Нов доклад на “Четири лапи” разкрива, че години наред в България някои от животните се отглеждат в зоопаркове без лиценз и в неблагоприятна среда, която не отговаря на законовите изисквания. Лъвове, мечки, тигри и други все още живеят затворени в голи бетонни клетки, построени преди повече от петдесет години. Някои от българските зоопаркове получават лиценз без да има забележими промени в средата за животните.

В момента съществуват 17 зоологически градини, отворени за посетители, включително и един зоопарк, чийто лиценз е отнет през 2011 г. Според доклада на “Четири лапи”, поне 14 от зоологическите градини отглеждат лъвове или кафяви мечки и в голяма част от тях – трябва спешно да подобрят условията за тези видове, за да отговарят на специфичните за тях нужди и на законовите изисквания.

Сред случаите, описани в доклада, са раждането на лъвчета, резултат от близкородствено размножаване, лъвове и тигри, живеещи в тесни клетки с ниски тавани, бетонен под и без обогатяване на средата, както и животни, търгувани между зоопарковете, дори ако приемните съоръжения нямат лиценз да работят като такива.

В доклада е посочен зоопаркът в Благоевград. Като проблеми са изредени: голяма част от животните се отглеждат в неподходящи условия, съгласно изискванията на Наредба № 6: лъв, маймуни, елен лопатар, благороден елен, сърна, дива свиня и др. В заграждението на лъва липсва необходимото средово обогатяване, което да създаде условия, близки до естествените за вида. Не са осигурени боксове и пещери за спане и раждане, близки до естествените условия за живот на хищника. Липсва вътрешна растителност, която да обогати заграждението. Няма план за контролиране на развъждането. Зоологическата градина извършва неконтролирано размножаване на лъвове. Липсва персонал с подходяща професионална квалификация за постоянно обслужване на Зоопарк Благоевград. Огражденията и помещенията не отговарят на хигиенните изисквания. Помещенията за животните са занемарени, основите са пропити от влага и мухъл. Липсва редовно почистване на местообитанията. Община Благоевград не е изпълнила условията, посочени в лиценз №23/25.02.2016 г., въпреки че сроковете отдавна за изтекли. Като добри практики е посочено построеното ново заграждение за кафявите мечки за отглеждане на животните в условия, близки до необходимите за вида.

Целият доклад може да бъде видян на фейсбук страницата на “Четири лапи”.